Hlavní obsah

Nebezpečný trend mezi dětmi: nikotinové sáčky a šňupací tabák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závislost na nikotinu má stále více dětí. Typický věk pro první cigaretu je 10–12 let, přičemž mezi dětmi jsou nyní mnohem populárnější šňupací tabák či nikotinové sáčky, které nepodléhají žádné regulaci, přičemž mnozí výrobci vyloženě cílí na děti, a to nejen vzhledem balení, ale i nejrůznějšími příchutěmi.

Foto: Profimedia.cz

Nikotinové sáčky zkouší dnes i poměrně malé děti

Článek

Nikotinový sáček nebo také lyft, velo apod.

Ač jsou plné nikotinu, nikotinové sáčky nejsou podle dnešní legislativy tabákovými výrobky. Kdokoliv si je proto může koupit v libovolném množství, což dnes využívají ve velkém množství i děti na základních školách. Často se děje, že někteří vychytralejší žáci tyto sáčky po kusech přeprodávají menším dětem. Nejedná se přitom o žádnou banalitu. I tyto na první pohled neškodné sáčky mohou být velmi nebezpečné.

„Nikotin obsažený v sáčcích předně způsobuje těžkou závislost, a to velmi rychle. Z šetření prováděných zdravotními sestrami při osvětových akcích ve školách vyplývá, že zkušenost s touto návykovou látkou má polovina dětí v 5. a 6. třídách,“ upozorňuje profesorka Martina Koziar Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP.

Tyto sáčky jsou tedy sice na rozdíl od cigaret méně škodlivé pro plíce, ale podle odborníků z Kliniky adiktologie pražské VFN lokálně narušují sliznici ústní dutiny a zažívacího ústrojí, včetně sliznice jícnu a žaludku.

Nikotin zvyšuje riziko rakoviny plic a metastáz do mozku

Zdraví

Jsou přitom velmi návykové, vzniká na ně brzy tolerance a je nutné neustále zvyšovat dávky.

Jak se nikotinové sáčky užívají?
Sáček si jedinci vloží pod horní či spodní ret nebo ho přežvykují. V ústech ho přitom nechávají cca 15-30 minut, podle toho, jak rychle se dostaví v podobě drobného mravenčení účinky a kdy dojde k vymizení brnění. Pak se má sáček vyhodit nebo schovat pro další použití.

Pravidelné užívání sáčků navíc může způsobit tzv. leukoplakii (bílé a světle šedé skvrny v dutině ústní). Podle odborníků z Mayo Clinic se v podstatě jedná o prekancerózu, a tyto skvrny tak mají potenciál proměnit se časem na rakovinu.

Někteří jedinci mohou trpět kromě poničené tkáně dásní i zubními kazy.

Dětem navíc hrozí předávkování samotným nikotinem, jelikož jeden sáček průměrně obsahuje 4-7 mg nikotinu, nicméně najdou se i na českém trhu takové, které mají až 50 mg nikotinu. Dítě tak může naráz do těla dostat i takové množství nikotinu jako z 3-20 vykouřených cigaret.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

Za smrtelnou dávku nikotinu je přitom považováno 30 až 60 mg. I jeden nikotinový sáček tak může mít fatální důsledky. Naštěstí běžně dostupnější jsou sáčky do 10 mg nikotinu.

Paradoxně se tyto nikotinové sáčky používají i při sportu, protože na rozdíl od marihuany nejsou považovány za doping. Donedávna to bylo záležitostí především týmových sportů, ale známé jsou i případy mezi mladými běžci. Sáčky u nich zprvu způsobují nabuzení, lepší soustředění, ale časem tomu může být kvůli vzniklé závislosti přesně naopak.

Jak se projevuje otrava nikotinem?

  • nevolnost a zvracení
  • bolest hlavy
  • bolest žaludku
  • dehydratace
  • ztráta chuti k jídlu
  • zvýšený krevní tlak
  • zpevnění stěn tepen
  • srdeční arytmie (nepravidelný tep, bušení srdce)
  • porucha pozornosti a paměti

Asi nejnebezpečnější, co může vysoká dávka nikotinu u jedince, a tedy i samotného dítěte způsobit, je přitom podle odborníků deníku The Brussels Times vysoký krevní tlak a poškození částí mozku, které kontrolují pozornost, učení, náladu a kontrolu impulzů. Rychleji se u nich také rozvíjí fyzická závislost.

K předávkování nikotinem nejčastěji dochází, pokud dítě žvýká více sáčků najednou nebo sáček omylem spolkne.

Abstinenční příznaky nikotinu

  • podrážděnost
  • neklid
  • pocit úzkosti nebo deprese
  • problémy se spánkem
  • problémy se soustředěním
  • touha po nikotinu

Šňupací tabák

Jedná se o jemně mletý tabák o různé zrnitosti a chuti, jelikož jsou do něj přidávány nejrůznější aromata. Je oblíbený u sportovců, ale i dospívajících podobně jako nikotinové sáčky, protože dokáže opět jedince nabudit a u sportovců i uvolnit dýchací cesty před výkonem.

Mnozí se nicméně mylně domnívají, že se jedná o zdravou variantu kouření. Stejně jako u žvýkacího tabáku a nikotinových sáčků sice nedochází k poškození plic, ale kvůli aplikaci přímo na sliznici nosu a úst vzniká riziko vzniku rakoviny v nose, nosohltanu, jazyku či tváři. Podle švédské studie ale může hrozit i riziko rakoviny slinivky a podle dalších studiích i rakovina jícnu či žaludku.

Kromě nikotinu šňupací tabák obsahuje až 28 látek, které mohou být zdraví nebezpečné, včetně nitrosaminů, jež jsou považovány za karcinogenní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám