Hlavní obsah

Lidé s idylickým dětstvím snáze opouštějí nefungující vztah

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít v dětství dobrý vztah s rodiči je prospěšné v mnoha ohledech. Nejen že se v dospělosti takoví jedinci lépe zapojují do společnosti, má to výhody i v opačném směru, pokud zrovna něco stoprocentně nefunguje.

Foto: Profimedia.cz

Dobře fungující vztah s rodiči v dětství je pro budoucí život velmi důležitý.

Článek

Pokud se někdo může pochlubit tím, že jeho dětství bylo téměř bezstarostné a vztah s rodiči byl ve všech směrech téměř perfektní, má do života výhodu, která se podle vědců v dospělosti kladně projevuje v mnoha ohledech. Hlavní plus je to, že se takoví jedinci dokáží nejen lépe zařadit do společnosti a fungovat v ní, ale v případě řešení krizí zvládají takové situace s větším přehledem. Mezi takové patří například i ukončení nefungujícího vztahu.

Jak vědci zjistili, hlavním vodítkem, jak zvládat problémy v nefunkčním vztahu, je kromě jiného i sebedůvěra. A tou lidé, kteří neměli v období dětství dostatečnou podporu ze strany rodičů, oplývají mnohem méně, než ti, kteří své dětství označovali za (téměř) perfektní.

Tyto závěry dokazují i výsledky dlouhodobého projektu univerzity v Cambridge, při které řada vědců a odborníků studovala průběh života tisíce lidí, kteří se shodně narodili ve stejném období v roce 1946. V období dospívání bylo u těchto lidí zjišťováno měřítko různých aspektů v daném období věku, jako například, jestli se cítí šťastni, jak jsou společensky zařazeni, kolik mají přátel, nakolik jsou neposlušní, zda trpí úzkostí apod.

Ty samé informace byly zjišťovány opětovně po několika letech.

Dobrý vtah s rodiči = větší sebeúcta

Podle profesorky Felicie Huppertové z Institutu zdraví bylo důležité především zjištění, jak se lidé mající rozdílné zážitky z dětství chovají při řešení partnerských krizí či v manželství.

"Jedním z důležitých faktorů může být i fakt, že pohodové dětství zvyšuje v lidech úctu k sobě samým, která pak hraje velkou roli při ukončování vztahu. Takoví lidé jsou spíše ochotni špatný vztah ukončit, pokud podle nich dospěl do fáze, kdy je zbytečné cokoli řešit," uvedla Huppertová.

Kromě dalšího také uvedla, že spokojené dětství má pozitivní vliv na celkovou spokojenost v zaměstnání, takoví lidé mají v průměru mnohem více zájmových aktivit a bohatší sociální život. Méně také trpí psychickými problémy v pozdějším věku.

Vědci proto souhrnně dodávají, že blaho dětí by mělo být pro všechny i v dnešní době zásadní prioritou, dostanou tak podle nich ten nejlepší možný start do života.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak překonat manželské krize

Partnerské krize podle psychologů z manželských poraden přicházejí v několika opakujících se schématech: narození prvního dítěte, partnerská nevěra, návrat...

Výběr článků

Načítám