Hlavní obsah

Kvůli slazeným limonádám děti nechtějí pít čistou vodu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba jde notně dopředu a s tím se mění i stravovací návyky. Nikoho asi nepřekvapí, že děti v dnešní době nejsou tolik naučené pít čistou neslazenou vodu. Dříve to bylo automatické, ale dnes je řada těch, kteří se ničeho neslazeného ani nedotknou.

Foto: Profimedia.cz

Příliš dětí dnes není zvyklých pít čistou vodu. Dávají přednost slazeným limonádám a vymlouvají se, že jim voda nechutná.

Článek

„Je to velký problém dnešní doby,“ říká doktorka Rima Himelstein, pediatrička a odbornice na dospívající mládež. „Mám spousty dospívajících pacientů, kteří mi říkají, že prostě nepijí vodu. Prý ji nemají rádi. Nepamatuji si, že bych to slyšela před pěti nebo deseti lety.“

Proč pít vodu

Voda byl jediný nápoj do doby, než se před třemi tisíci lety objevil na scéně čaj. Jenže voda je nejpřírodnější, snadno dostupná, a na rozdíl od jiných nápojů je absolutně bez kalorií. To tedy znamená, že je nejlepší volbou jak pro dospělé jedince, tak i pro děti. Navíc je naprosto nezbytná pro lidský život. Člověk přežije měsíc bez jídla, ale jen týden bez vody.

Také pomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost tím, že podporuje metabolismus a reguluje chuť k jídlu. Zkrátka a dobře je správné, když se děti od malička naučí pít čistou vodu. Slazené nápoje jsou nezdravé, obsahují cukry, umělá barviva, kofein a zdraví škodlivá éčka.

Limonády mohou za nadváhu

Umělá barviva, sladidla a další aditiva nejsou pro děti rozhodně nic dobrého. Navíc si mohou vypěstovat nenávist ke všem neslazeným nápojům, a také je prokázáno, že právě limonády jsou častým důvodem dětské obezity, zubních kazů a dalších zdravotních problémů. Sladké limonády dětem v malém množství nemohou nijak výrazně uškodit, ale voda by měla být vždy na prvním místě. A to bez ohledu na věk.

Jak naučit děti pít vodu

Přistoupit k pití vody je velmi důležité. O něco jednodušší bude, když se na to podíváte dětskýma očima a budete se snažit vyjít svým potomkům co nejvíce vstříc. Nakupte dětská barevná brčka, míchátka se zvířátky nebo koktejlové deštníčky. Další možností jsou také skleničky s oblíbenými pohádkovými postavičkami nebo různá pítka. Lahev s vodou by mělo mít dítě neustále u sebe, a to jak doma, tak i ve škole.

Kolik by měly děti vypít

Školní děti, které chodí na první stupeň, by měly podle výzkumu Fast Connect Research vypít 1,8 litru tekutin. Jenže sedmi až desetiletí žáci vypijí maximálně litr a půl, přičemž celá čtvrtina dětí v tomto věkovém rozmezí vypije méně než litr. Výsledky tedy mluví za vše. Nejvhodnějšími tekutinami jsou po neperlivé vodě i pravá ovocná šťáva, ovocný, černý, nebo nepříliš silný zelený čaj. Do čisté vody můžete dát klidně trochu 100% džusu.

Když málo pijí

Jestliže vaše dítě pije málo, nebo prakticky vůbec, pak to může být velký problém. První věc je mít přehled o tom, kolik tekutin vypije dítě přes den a snažit se to určitým způsobem ovlivňovat. Jakmile si ale všimnete, že je vaše dítě apatické, ospalé, plačtivé nebo nezvykle neklidné, zbystřete. Může se totiž jednat o příznaky akutní dehydratace a je nutné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc.

Reklama

Související články

Když je u ženy na prvním místě muž

Příchod miminka znamená pro rodinu velký zlom. Doma už není jen muž a žena, ale najednou je tam malý tvoreček, který potřebuje lásku, pozornost a péči zpočátku...

Výběr článků

Načítám