Hlavní obsah

Když se vztah mezi matkou a dcerou dostane na bod mrazu

Novinky, bok

Vztahy mezi dospívajícími potomky a rodiči nebývají jednoduché. Za většinou konfliktů stojí ve valné většině rozbouřené hormony, kvůli kterým se z dříve poslušného dítka jako mávnutím proutku stane odmlouvající a nespokojený jedinec. Především matky, které mají rozepře se svými dcerami, ale nemusejí zoufat. Vědci nedávno přišli na to, v kterém věku se opět chování neposlušných slečen dostane do "normálu".

Foto: Profimedia.cz

Období dospívání je náročné pro děti i jejich rodiče.

Článek

Mít doma pubertálního výrostka, s kterým to lidově řečeno tříská, je pro mnohé rodiče opravdu hororová situace. Ať se snaží jakkoli, nic, co udělají nebo řeknou, není jejich dítku po vůli a vždycky je něco špatně.

Obecně jsou dospívající chlapci i dívky vesměs stejní, slečny ale možná přece jen o něco zákeřnější. Zatímco tatínkové většinou maminky nabádají, ať nechají potomka vybouřit, že to jednou přejde, málokterá matka to dokáže. Proto jsou mnohdy na denním pořádku velmi výrazné hádky, případně výčitky a pláč.

Všechno ale jednou skončí, a to i pubertální období dospívající dcery. Britští vědci v nedávné studii dokonce určili, kdy se tak zhruba stane, uvedl server Daily Mail.

Mlácení dveřmi, hádky a slzy

Podle zjištění vědců je přelomovým obdobím, kdy se pubertální nálady a výroky dospívajících dcer dostanou opět do normálu a dívky budou schopny opět bez větších problémů komunikovat s rodiči (hlavně matkami), 23. rok života (tehdy také začnou chápat a cenit si rodičovskou péči a starostlivost).

Do té doby, až na výjimky, by se matky měly obrnit trpělivostí a očekávat "standardní" situace pubertálního chování svých dcer. Podle zjištění průzkumu, který proběhl mezi 2000 ženami, za pouhý jeden rok proběhne mezi matkou a dcerou v kritickém pubertálním období přes 180 hádek.

Ve stejném časovém horizontu ve 164 případech končí hádky bouchnutím dveří, přes 120 případů se týká neutuchajícího pláče souvisejícího s neopětovanou láskou. Během stejného období také proběhne zhruba 257 hádek či bitev mezi sourozenci, 127krát pak nastane ošklivá roztržka s nejlepší kamarádkou či kamarádem.

Všeobecně pak nejčastěji konflikty mezi matkou a dcerou vznikají kvůli nepořádku v pokoji, odmlouvání či randění s chlapci.

Ideální vztah matky a dcery 

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 67 % žen je vděčných své matce za to, jak je vychovala, i když to dívky v období puberty neschvalovaly či nechápaly. Tři čtvrtiny žen uvedly, že je ideální, aby byl vztah mezi matkou a dcerou více kamarádský, ovšem s určitým omezením.

Většina dívek chce mít určitou míru soukromí, kam by matka neměla zasahovat. To se týká převážně sexu a antikoncepce. Pouze pro 22 % je pak ideální stav, kdy si matka s dcerou svěřují naprosto vše a nemají před sebou žádná tajemství.

"Vztah mezi matkou a dcerou během dospívání prochází velkou zatěžkávací zkouškou. Pokud nenastane nějaký závažný problém, po dvacátém roce věku začne dcera doceňovat, co pro ni matka všechno udělala," uvedla Mary Youngová ze společnosti Lil-Lets, zabývající se distribucí ženských hygienických potřeb.

"I když mladé dívky své matky mnohdy nechápou, je dobře, když mají po ruce někoho, komu se i tak mohou svěřit a kdo jim v tomto nelehkém období pomůže celou situaci zvládat," dodala na závěr.

Reklama

Související články

Proč děti anglicky rozumí, ale nemluví

Na základních školách se učí anglicky přes 98 procent žáků. A osmáky čeká od září povinně i druhý cizí jazyk. Realita však ukazuje, že ani povinná výuka...

Výběr článků

Načítám