Hlavní obsah

Když partneři promeškají čas počít miminko

Novinky, das

Stále více žen odkládá mateřství na později, kdy otěhotnět ale není tak snadné jako ve dvaceti. Smutnou pravdou je, že úspěšně počít a donosit dítě bez zdravotních komplikací stojí v dnešní době stále více úsilí.

Foto: Profimedia.cz

Věk rodičů toužících po dítěti se neustále zvyšuje.

Článek

Jen v minulém roce lékaři zaregistrovali 13 516 případů samovolných potratů. Většina gynekologů se shoduje, že za tím stojí vyšší věk rodičů toužících po dítěti. Z celkového počtu žen, které postihl v roce 2012 samovolný potrat, přišlo o miminko do konce 8. týdne 62 % žen a v rozmezí od 9. do 16. týdne se s ním muselo vyrovnat 34,5 % žen. Samovolné potraty se v první řadě týkají bezdětných žen, ale nevyhnuly se ani ženám, které již jednoho potomka mají.

Někdy je nutné přerušit těhotenství ze zdravotních důvodů, především pokud se plod nevyvíjí tak, jak má, a lékaři zjistí velké abnormality často neslučitelné se životem. Do konce 8. týdne těhotenství bylo v loňském roce ze zdravotních důvodů provedeno téměř 60 % interrupcí, více než čtvrtina (28,4 %) pak mezi 9. a 16. týdnem a 12,1 % mezi 17. až 28. týdnem.

Prevencí proti nepřízni osudu

Statistiky ukazují, že u 25–60 % potratů se vyskytují chromozomální abnormality a mimo jiné se předpokládá souvislost s hladinou folátů. Ty také mají stěžejní vliv na vývojové vady. Právě foláty, tedy kvalitativně hodnotnější a z biologického hlediska aktivnější přeměněná kyselina listová, stojí za zdravým vývojem a růstem miminka.

„V prvním trimestru foláty minimalizujete rozštěp páteře či rizikovou fázi uzavírání neurální trubice, která je spjatá s vývinem mozku a lebeční kosti. Ve druhém trimestru foláty ovlivňují správné utváření pohlavních a močových orgánů a v závěru těhotenství jsou důležité pro prokrvení placenty, porodní váhu novorozence a minimalizaci rizika předčasného porodu,“ vysvětluje MUDr. Michal Koucký, Ph.D. z oddělení rizikového a patologického těhotenství Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Dostatek kyseliny listové by tedy u těhotných žen měl být základ, který lze obejít pouze příjmem biologicky aktivního folátu, tedy formy, která se v těle přímo vyskytuje. Je to již hotový metabolit, proto ho tělo nemusí nijak dále přeměňovat a přímo ho využije pro dělení buněk. Lze tak předejít genetickému problému při zpracování kyseliny listové, čímž trpí každá druhá žena.

Celodenní seminář o asistované reprodukci

Pro všechny, kteří se zajímají o asistovanou reprodukci, je určena akce For Fertility 2013, která proběhne v sobotu 15. června 2013 na brněnském výstavišti. Mimořádným hostem bude profesor Ladislav Pilka, který přivedl na svět první miminko v ČR prostřednictvím umělého oplodnění. O odborné informace se podělí přední odborníci z oblasti reprodukční medicíny a gynekologie. Detailní program a seznam přednášejících naleznete na www.forfertility.com.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám