Hlavní obsah

U poloviny neplodných párů je problém na straně mužů

Novinky, das

Téměř čtvrtina všech párů potřebuje pomoci s početím dítěte. Zatímco dříve byly neplodné především ženy, dnes jsou počty u obou pohlaví vyrovnané. U poloviny párů, které přijdou na kliniky reprodukční medicíny, se ukáže, že příčinou neplodnosti jsou nekvalitní spermie.

Foto: Petr Horník, Právo

Reprodukční medicína pomáhá řadě dnešních párů k vysněnému potomkovi.

Článek

„Před 20 lety jsme řešili neplodnost u 70 % žen, a 20 % mužů, tento trend se obrátil, nyní přicházejí na kliniku páry, kdy neúspěšná snaha o otěhotnění je v 50 % zapříčiněna problémem na straně muže", vysvětluje ředitel kliniky reprodukční medicíny Reprofit International, MUDr. Marek Koudelka.

Podle Světové zdravotnické organizace má mít zdravý muž 15 000 000 spermií na 1 mililitr. (Původní hranice normálního spermiogramu (SPG) byla ještě v roce 1990 - 40 mil/ml - v roce 2010 byla norma snížena).

"Jen v loňském roce naše klinika evidovala 85 % mužů, kteří měli nějakou odchylku od normální hranice spermiogramu. Bohužel stoupá i počet mužů, kteří mají natolik patologický spermiogram, že není možné jejich spermie vůbec pro oplodnění použít. V roce 2010 jsme museli využít dárcovské spermie pro oplodnění vajíčka v 13,6 % případů,“ upozorňuje MUDr. Koudelka.

Příčin rostoucí mužské neplodnosti je celá řada

Vliv na rostoucí mužskou neplodnost mají nemoci prodělané v dětství, znečištěné životní prostředí, a nezdravý životní styl. Málokdo si uvědomuje, že špatné stravovací návyky, ať už v souvislosti s nadměrným množstvím nebo složením, jsou úzce spjaty s kvalitou spermiogramu.

Množství spermií zdravě se stravujících mužů je výrazně vyšší. Jedním z dalších faktorů, který ovlivňuje kvalitu SPG je zvýšená konzumace kávy (více než tři denně).

„Roli v mužské potenci hraje také věk, i když méně významnou než u žen. S tím, jak se zvyšuje věk potenciálních rodičů, klesá i kvalita vajíček a spermií. Pokud by tento trend pokračoval, věřím, že se dočkáme toho, že si muži budou nechávat své spermie mrazit v mladém věku, kdy ještě vykazují potřebnou kvalitu,“ varuje lékař.

Řešení v podobě ICSI

V současné době existuje řešení nedostatku spermií v metodě ICSI, kdy se injekčně jedna spermie vpichuje přímo do zralého vajíčka ženy. Ale i tato metoda má svá úskalí.

„Díky této metodě jsme schopni obejít špatné spermiogramy a dosáhnout úspěchu. Stačí, když u pacienta najdeme alespoň nějaké pohyblivé spermie a vybereme je pro oplození vajíčka. Nicméně stále u spermií existuje neznámý faktor, který při ICSI zohlednit nemůžeme," vysvětluje MUDr. Koudelka.

"Pro ICSI vybíráme spermie na základě pohybu a morfologických parametrů, nicméně „nevidíme“ dovnitř spermie a neznáme její metabolismus, energetický potenciál a už vůbec ne její genom. Zhruba v 15 % případů se tak do výběru pro ICSI dostane spermie, která má nízký fertilizační potenciál a k oplození vajíčka nedojde,“ dodává odborník.

Preventivní vyšetření spermiogramu ve 20 letech

Lékaři doporučují preventivní vyšetření spermiogramu všech mužů ve věku kolem 20-25 let. A to především těm, kterým vyhovuje sedavé zaměstnání či pracují  v takových profesích jako IT specialista, úředník nebo v prostředí, kde hrozí riziko úrazu nebo zvýšené toxické prostředí.

"U těchto profesí může být na místě mražení spermií a uchování v kryobance. Náklady na uchování jsou vzhledem k možnostem, které to v budoucnu přinese velice nízké a při dlouhodobém uchování nepřesahují 1000 korun,“ doplnil MUDr. Koudelka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám