Hlavní obsah

Každé páté nizozemské dítě bude mít do sedmi let nadváhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Každé páté dítě v Nizozemsku bude mít do roku 2015 velkou nadváhu. Na vině je špatný životní styl. Jen necelá desetina žáků základních škol se věnuje půlhodinové fyzické aktivitě denně. Průzkum nizozemského výzkumného ústavu pro rozvoj velkých měst (Nicis) také ukázal, že půl hodinu aktivního pohybu dokáže denně zvládnout méně než 30 procent dospělých Nizozemců.

Článek

Směřování k celonárodní obezitě je podle Nicis přímo úměrné tomu, jaké jsou možnosti pohybu v místě bydliště obyvatel a potažmo dětí. V malé a přitom hustě osídlené zemi by městské úřady měly děti ve fyzických aktivitách podporovat. Děti by například měly do školy jezdit na kole a chodit na hřiště bez obav, že budou napadeny, poukazuje Nicis na tento nepříjemný sociální problém. 

Chyba může být ovšem i s osobním příkladem v rodinách. Nicis poukazuje na to, že sportovně založení rodiče mají stejně zaměřené děti. A líní rodiče mají i líné potomky. 

Tloustnou také české děti. Marie Kunešová z Endokrinologického ústavu nedávno řekla, že mezi dospívající mládeží je situace lepší. Ovšem v poslední době se zvyšuje podíl dospívajících dívek a dokonce i chlapců s podváhou.

Tři čtvrtiny dětí ve věku od šesti do 12 let má normální váhu, desetina dětí má však nadváhu a desetina je dokonce obézní.  Ve věkové kategorii 13 až 17 let má optimální váhu 83 procent dětí, šest procent se potýká s nadváhou a čtyři procenta s obezitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Matky s jojo efektem ohrožují své děti

Matky, které výrazně přibývají na váze a hubnou mezi každým dalším těhotenstvím, údajně vážně ohrožují své potomky na zdraví. Značný skok tělesné váhy, neboli...

Pracující matky mají obéznější děti

Pracující matky mají obéznější děti než ty, které zůstávají s ratolestmi doma. Podle odborníků se totiž děti žen, které pracují dlouhou dobu, stravují velmi...

Výběr článků

Načítám