Hlavní obsah

Jak omezit děti v jídle, aby netrpěly hlady

Novinky, das

Zatímco chudé rozvojové země trápí hladomor, západní společnost řeší opačný problém. Počet obézních se neustále zvyšuje nejen mezi dospělými, ale už i mezi velmi malými dětmi. Bohužel tyto děti čeká nejen řada zdravotních komplikací, ale i psychická zátěž daná tlakem dětského kolektivu. Jak tedy u svého dítěte obezitu včas zastavit?

Foto: Profimedia.cz

K obezitě přispívá nedostatek spánku, nekvalitní tučná strava a nedostatek pohybu. Nenechte své děti nudit se u televize!

Článek

Bohužel jen málokterý rodič v tomto ohledu vyhledá odbornou pomoc a raději vše řeší sám za pomoci přípravků koupených v lékárně nebo odpíráním nejrůznějších dobrůtek dítěti bez komplexního zásahu do jeho životosprávy. Což situaci samozřejmě vůbec neřeší a je tedy jen malá naděje na úspěch.

Rodiče by si měli uvědomit, že děti nesmí nikdy hubnout rychleji než asi o 1 kg za týden, mnohem zdravější je o 0,5 kg za týden. Je tedy nesmysl, aby děti držely hladovku. Jde spíše o omezení některých potravin a zařazení do programu dítěte více pohybu.

Fyzická aktivita je lidskou potřebou v každém věku a děti většinou nemají problém si pohybové hry zamilovat. Obvykle není potřeba, aby se rodina zvlášť angažovala, postačí najít pro dítě například vhodný sportovní klub a zabezpečit tam jeho docházku.

Změna jídelníčku

Není pochyb o tom, že děti milují sladkosti a obvykle by ke svému spokojenému životu ani nic jiného nepotřebovaly než nejrůznější sušenky, bonbony a čokolády. S jejich snadnou dostupností existuje spousta dětí, které je jedí snad po kilech. Sladkosti jsou kromě cukru často vyráběny z nekvalitních tuků. Ty jsou stejně kaloricky vydatné jako tuky kvalitní, zato neprospívají zdraví. Cukr obsažený ve sladkostech se navíc rychle vstřebá a spotřebuje, takže tělo již za krátkou dobu po konzumaci oznámí, že má hlad. Je pravděpodobné, že dítě často sáhne právě po další sladkosti, aby hlad zapudilo.

Klíčem k udržení pocitu sytosti jsou sacharidy. Jednoduché sacharidy nazýváme cukry, složité jsou škroby. Ve sladkostech jsou cukry, „rychlé“ sacharidy. Nejběžnějším zdrojem škrobů je obilí a taky brambory. "Škroby se tráví a vstřebávají mnohem pomaleji než cukry, a udržují tak dlouho stabilní koncentraci cukru glukózy v krvi. Ideální je, když dítě k dalšímu jídlu dne nepřistupuje vyhladovělé. Výtečné jsou všechny celozrnné obiloviny, které přinášejí cenné minerály, vitaminy a vlákninu," radí odborníci ze stránek Ulékaře.cz.

Bílkoviny jsou důležité nejen z hlediska dětského růstu. Bílkovina také dobře udržuje pocit sytosti a jídla s vyšším obsahem bílkovin jsou tedy více sytá. Doporučit lze ryby mořské (a to i tučné druhy jako losos, makrela, s ohledem na kvalitní tuky) i sladkovodní, drůbež (hlavně krůtí, kuřecí), hovězí maso, méně vepřové.  Možností k experimentu s chutí jsou nové bílkovinné výrobky jako tofu nebo šmakoun. Na druhou stranu osvědčenými zdroji bílkovin kromě masa je tvaroh, vaječné bílky a luštěniny. V luštěninách bílkoviny doprovázejí škroby a vláknina, a to z nich dělá velice užitečnou potravinu.

Bez pravidelnosti to nepůjde

Když bude jídelní režim obsahovat alespoň pět jídel denně, v případě potřeby i 6-7, a ta budou přicházet ve vhodných intervalech, pomůže to velmi účinně předejít hladu. Je důležité nekonzumovat mezi jídly nic, ani různé křupavé věci, oříšky a sladkosti. Ty mohou být podány (i dítě při redukci hmotnosti si může dát něco dobrého), ale vždy v dobu jídla se započítáním jejich kalorické hodnoty.

Děti je těžké uhlídat. Pokud si ale všichni v rodině uvědomí, že jen společnými silami mohou situaci řešit, je velká naděje na změnu k lepšímu. Zvažujete-li své dítě omezit v jídle, požádejte o radu pediatra, který dítě zná a může doporučit i jiné specialisty, například poradce pro výživu, psychoterapeuty, nutriční terapeuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Dnes obézní, zítra dementní, varují vědci

Dalo by se to říci také lapidárněji: zavalití lidé ve středním věku budou na stará kolena hloupí. Nebo, jak to formulovala Weili Xu z Karolinska Institutu ve...

Výběr článků

Načítám