Hlavní obsah

Děti z dětských domovů dostanou díky charitě knihy za čtvrt miliónu

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky speciální vánoční charitě – projektu Čtení pomáhá – dostanou děti z dětských domovů knihy v hodnotě 254 tisíc korun. Do projektu se zapojili mladí čtenáři, kteří svým čtením přispěli částkou 100 tisíc korun. Částku na konečnou sumu navýšilo nakladatelství Albatros, které na tomto vánočním počinu spolupracovalo. Statistiky Čtení pomáhá ukazují, že mezi nejoblíbenější tituly dětské literatury patří stále Harry Potter, Děti z Bullerbynu a Bylo nás pět.

Foto: Profimedia.cz

Charita potvrzuje, že české děti na tom se čtením snad tak špatně nejsou.

Článek

Do projektu Čtení pomáhá je zapojeno již téměř 80 tisíc mladých čtenářů. Těm se podařilo mezi charitativní projekty rozdělit více než 8,5 miliónů korun, tedy přes 170 tisíc padesátikorunových kreditů, které děti získají za každou přečtenou knihu ze seznamu na www.ctenipomaha.cz.

Koncem roku byl mezi charity Čtení pomáhá zařazen speciální vánoční projekt. Děti mohly svými vyčtenými kredity přispět na knihy pro děti z dětských domovů. „Ačkoli cílová částka tohoto charitativního projektu představovala 100 tisíc korun, dostanou děti knihy v hodnotě čtvrt miliónu korun. A to díky nakladatelství Albatros, které na tomto charitativním počinu se Čtením pomáhá spolupracovalo,“ říká Alena Ježková, spisovatelka a ambasadorka Čtení pomáhá.

Knihy poputují do osmi dětských domovů z různých koutů České republiky. Na dárky se mohou těšit děti z Nadace Jedličkova ústavu v Praze, z dětských domovů z Ústí nad Labem, Hranic, Příboru, Nového Strašecí, Frýdlantu, Potštejna a Písku. Tituly, které dostanou, si děti vybíraly samy ze seznamu, který jim Albatros poskytl.

Ze statistik Čtení pomáhá vyplývá, že mezi nejoblíbenější tituly stále patří Harry Potter, Děti z Bullerbynu a Bylo nás pět.

Deset nejčtenějších knih světové literatury
J. K. RowlingováHarry Potter a Fénixův řád
J. K. RowlingováHarry Potter a kámen mudrců
A. LindgrenováDěti z Bullerbynu
A. LindgrenováPipi Dlouhá punčocha
A. de Saint – ExupéryMalý princ
C. S. LewisLev, čarodějnice a skříň (Letopisy Narnie)
J. KinneyDeník malého poseroutky I, II
J. R. TolkienSpolečenstvo prstenu (Pán prstenů)
A. A. MilneMedvídek Pú
J. LondonBílý tesák
Deset nejoblíbenějších knih českých autorů
Karel PoláčekBylo nás pět
O. SekoraFerda Mravenec
E. PetiškaStaré řecké báje a pověsti
J. KolářZ deníku kocoura Modroočka
J. ŽáčekKrysáci
J. FoglarZáhada hlavolamu
K. ČapekDášeňka
L. SeifertováDějiny udatného českého národa…
J. ČapekPovídání o pejskovi a kočičce
J. WerichFimfárum

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám