Hlavní obsah

Dětem i v prostředí domova hrozí časté otravy

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé děti se mohou nejsnáze přiotrávit ve zdánlivém bezpečí svého domova. Nejčastěji spolknou prášek z domácí lékárničky nebo ochutnají některý z prostředků domácí chemie.

Foto: archív firem Anna&Viktorie, Ikea, Kettler a Tchibo , Právo

Ilustrační foto

Článek

Maminku dvouleté Terezky polil studený pot. Dceři nechutnal čaj, který jí udělala, ale nakonec poslušně vypila půl hrnku. Máma si uvědomila, že ve varné konvici nebyla čistá voda, ale chemický prostředek, kterým se odstraňuje vodní kámen.

Okamžitě zavolala na záchrannou službu a tam jí dali telefony na Toxikologické informační středisko (TIS): 224 919 293 nebo 224 915 402, kde je nepřetržitá služba. Díky svým databázím umí bleskově zjistit složení drtivé většiny léků, přípravků a domácí chemie. Ale také, jaké látky obsahuje jedovatá rostlina, houba nebo zvíře. Zároveň volajícím poradí, co má smysl dělat a co naopak nikoliv.

Lékařka, která měla službu, maminku uklidnila. V tomto případě šlo o výrobek, který obsahoval kyselinu citrónovou. Ta není nijak zvlášť škodlivá. A na překyselený žaludek stačí hrnek mléka. Kdyby přípravek měl ve svém složení kyselinu fosforečnou, pak by to bylo horší. Přitom k odstranění kamene stačí roztok octa nebo citrónu.

Měl štěstí

Babička, která hlídala tříletého Ondru, zjistila, že chlapec našel v koupelně máminy antikoncepční pilulky a tři snědl. Specialista na informační lince TIS ji uklidnil.

V tomto množství nejsou nebezpečné ani pro malé dítě. Výplach žaludku není nutný. Po třech pilulkách může mít nanejvýš zažívací potíže. Stačí, když mu dá čtyři tablety živočišného uhlí.

:.Hormonální antikoncepcefoto: dkimages.com

Ne všechny případy skon čí takhle idylicky. Smrtelnou otravu mohou dítěti způsobit třeba léky na řídnutí kostí nebo na chudokrevnost. Na rozdíl od pilulek na spaní nebo na uklidnění patří k těm podceňovaným.

Kdo zavolá na linku TIS, usnadní odborníkům práci tím, když hned zjistí, co dítě snědlo a jak velkou dávku.

Kdy do nemocnice

Může s nimi také konzultovat, jestli se má vyvolat u dítěte zvracení, nebo je lepší nechat mu v nemocnici vypumpovat žaludek. Zvrácení se vyvolá, když prstem nebo rukojetí lžíce podráždíme kořen jazyka. Dítě je při tom potřeba přehnout přes koleno, aby mělo hlavu níž než trup. Snížíme tak riziko vdechnutí zvratků. Nemá to ale smysl u dětí mladších než šest měsíců. U nich se ještě dostatečně nevyvinul dávicí reflex.

Když se vám nedaří u dítěte vyvolat zvracení, zkuste mu dát tři až deset tablet živočišného uhlí. Pak se ho snažte s pomocí záchranky dostat co nejrychleji do nemocnice.

foto: www.bochemie.cz

Jakmile se začnou objevovat příznaky otravy - usíná, padá nebo nereaguje na to, co mu říkáte, je třeba jednat. Uložte dítě na zadní sedadlo auta tak, aby leželo břichem přes kolena dospělého. V jiné poloze, například v poloze na zádech, hrozí větší riziko vdechnutí zvratků nebo zapadnutí jazyka do krku (pokud by ztratilo vědomí).

Zákeřné louhy

Nejnebezpečnější otravy způsobují louhy a kyseliny. Používají se k čištění záchodů, odpadů a dalších míst v domácnosti. Mohou dětem vážně poleptat zažívací trakt. V těchto případech nemá smysl nutit dítě zvracet. Zvratky jen podráždí poleptaná místa.

Lékaři nedoporučují ani neutralizaci. Při chemické reakci mohou vzniknout teploty, které ještě více poškodí už tak dost poškozené sliznice. Nejlepší je ratolest co nejrychleji dopravit do nemocnice. Čisticí prostředky, které obsahují chlornan sodný (Savo, Domestos aj.), obvykle jen podráždí sliznice. Chlór, který se z nich uvolňuje, však může zkomplikovat dýchání a vyvolat stav podobný astmatu.

Nebezpečná pěna

Pokud jde o saponáty, většina z nich není jedovatá. Největším rizikem je, aby dítě při zvracení nevdechlo pěnu z nich a nedostalo zápal plic. Proto bychom ho neměli ke zvracení nutit. Když dostane průjem, je dobré mu dát napít vody, ale bez bublinek. Ty totiž přispívají k napěnění saponátů.

Nutit dítě ke zvracení nesmíme ani tehdy, když vypije přípravek obsahující benzín. Jakmile vdechne i nepatrné množství této látky, hrozí mu zápal plic. Také není dobré dávat mu mléko. Obsahuje tuk a ten usnadňuje vstřebávání nebezpečných látek do těla. Podat živočišné uhlí rovněž nemá smysl. Ještě nebezpečnější je požití různých vonných a éterických olejů. U nich navíc hrozí křeče a ztráta vědomí.

Prášky určené do myček na nádobí dokážou ulpět na sliznici zažívacího ústrojí a vyvolat tam vřed. U prášků na praní se to stává vzácně. Nebezpečné jsou cigarety. Stačí snězená půlka a bývá nutný výplach žaludku, někdy i další léčba.

Pokud sní dítě kuličky rtuti z teploměru, neotráví se, jak se traduje. Zažívací trakt je vyloučí. U teploměrů je třeba dávat pozor na střepy. Nejefektivnější prevencí proti otravám malých dětí v domácnosti je mít uložené léky, přípravky domácí chemie a další rizikové předměty na nepřístupném a dobře uzamykatelném místě.

Jedovaté rostliny

Záludnou pokojovou rostlinou, která hezky vypadá, ale může dítěti způsobit vážné potíže, je diffenbachie. Obsahuje krystalky šťavelanu vápenatého, které se po požití zabodají do sliznic. To snadno vyvolá jejich otok a v krajním případě udušení dítěte.

foto: Novinky/Dana Kysučanová

Podobně, i když ne tak razantně, dráždí filodendron a scindapsus. Na zahradách domů a v městských parcích často roste silně jedovatý štědřenec odvislý, ale i lýkovec nebo tis. Na procházkách v lese jsou nebezpečné třeba konvalinky, ale hlavně vraní oko, rulík zlomocný, kokoříky a lilkovité rostliny. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám