Hlavní obsah

Chřipka v těhotenství může u dítěte zvýšit riziko rozvoje bipolární poruchy

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžnou chřipku prodělali alespoň jednou za život všichni. Pokud ale propukne u žen v období těhotenství, existuje riziko, že narozené dítě bude v pozdějším věku více ohroženo výskytem tzv. bipolární poruchy.

Foto: Profimedia.cz

Onemocnění v období těhotenství s sebou může nést zvýšená zdravotní rizika.

Článek

V rámci britské zdravotnické studie byl prováděn výzkum týkající se rizik prodělaného chřipkového onemocnění v době těhotenství. Dle konkrétních zjištění vědců existuje zvýšená hrozba, že dítě, jehož matka prodělala v době těhotenství chřipku, bude v pozdějším věku o něco více ohroženo výskytem tzv. bipolární poruchy.

Z průzkumu, jenž byl podkladem pro studii, a do kterého bylo vybráno 814 žen (které byly v období kolem roku 1960 těhotné), bylo ve spojitosti s chřipkovým onemocněním v období gravidity zjištěno u dítěte až čtyřikrát vyšší riziko možného rozvoje bipolární poruchy.

Co je to bipolární porucha 

Bipolární porucha (dříve také označována jako maniodepresivní psychóza) je onemocnění, které se vyznačuje nadměrnými změnami nálad. Na rozdíl od běžných náladových výkyvů většiny lidí bývají u bipolární poruchy tyto změny velmi výrazné a kolísavé, od naprosté pohody a vitality až po silnou depresi.

Léčba spočívá především v podávání léků, které uvedené stavy korigují. Ve většině případů jde o celoživotní onemocnění, léčba je tak dlouhodobá. Toto onemocnění postihuje zhruba jednoho člověka ze sta.

Profesor Alan Brown, vedoucí studie, uvedl, že chřipková infekce během těhotenství zvyšuje riziko výskytu onemocnění v pozdějším věku asi o 3 - 4 procenta. I když tu tedy určitá spojitost existuje, zároveň ale dodává, že riziko je malé a u většiny lidí postižených bipolární poruchou nebylo chřipkové onemocnění v období těhotenství matky vůbec prokázáno.

Podobná hrozba, i když ve stejně malé rizikové hodnotě, byla zjištěna i při výskytu schizofrenie. "Podle rozsáhlejší skupiny vědců existuje rizikové spojení mezi infekcemi prodělanými v těhotenství a výskytem schizofrenie. Celkově jde ale o nebezpečí velmi malé," uvedla pro BBC Fiona Gaughranová, vedoucí konzultantka na psychiatrii v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Kila navíc jsou nepřítelem těhotenství

Ženy by neměly přibrat v těhotenství více než 12 kilo. Ve chvíli, kdy se rozhodnou otěhotnět, měly by vzít v potaz svou aktuální váhu a snažit se ji udržet...

Holky, nebo kluci? V počátku je to jedno

Ženský zárodek má chromozomální výbavu XX, mužský XY. Pokud vajíčko oplodní spermie vybavená chromozomem X, narodí se dívka, pokud do vajíčka pronikne spermie...

Výběr článků

Načítám