Hlavní obsah

Atopický ekzém dítěte změní život celé rodiny

Právo, Petr Veselý

Když se před nedávnem objevily imunomodulační masti, měla řada maminek pocit, že tento lék definitivně zbaví jejich dítě atopického ekzému. Obvykle se po nich rychle hojil a často úplně zmizel. Ale ani imunomodulancia neumějí zázraky.

Článek

Atopický ekzém (AE) je alergické onemocnění kůže. Na pokožce se při něm obvykle objeví pupínky nebo zarudlé mapy. Postižené místo se snadno zanítí a bolestivě mokvá. Ale také zdrsní, vysychá a neuvěřitelně svědí. Dítě si potom ekzém často rozškrábe, což jeho stav ještě zhorší.

AE lze léčit, ale úplně vyléčit ho není možné. Pokud nezmizí sám, což je docela častý jev. Nejčastěji totiž trápí malé děti do 4 let – 16 % z nich. U dospělých se objevuje pouze ve 3 % případů. Celkem je u nás 800 000 pacientů s touto chorobou.

AE se léčí pravidelným promazáváním postižených míst nejrůznějšími druhy krémů, tzv. emoliencii. Na akutní vzplanutí ekzému používají pacienti lokálně působící hormony – kortikosteroidy. Nesmějí je však používat dlouho, jinak se ošetřená kůže začne ztenčovat a hrozí i další nepříjemné vedlejší účinky.

Nejmodernějšími léky jsou pak lokální imunomodulancia, která příznivě ovlivňují imunitní reakci kůže. Zjednodušeně řečeno, zlepšují rovnováhu a souhru některých složek imunitního systému. Působí pouze lokálně, a mají proto minimum vedlejších účinků.

K mání jsou zatím dva (Protopic a Elidel) a oba dosahují pozoruhodných efektů, včetně těch protizánětlivých. Nepatří ale k úplně levným lékům (zhruba 300 až 1200 Kč za tubu) a pacient si je musí hradit sám.

Některé zdravotní pojišťovny však začaly přispívat dospělým na jejich verzi léku. Za další nevýhodu lze považovat i to, že je nesmějí používat děti, kterým ještě nebyly dva roky.

Někdy spali vsedě

Léčbu AE však není možné zjednodušit na užívání imunomodulačních mastí. Nemoc dítěte změní život celé rodiny.

Co všechno musí zvládnout matka dítěte postiženého AE, to nám vyprávěla maminka čtyřletého Tomáška Jitka Kurková z Drhlen na Mladoboleslavsku. Ekzém se u něj objevil čtvrtý týden po porodu. Svědil ho, bolel a budil ze spaní. Tomášek často plakal a později se ho snažil i škrábat. Maminka mu musela na noc balit ruce do bavlněných rukaviček.

Držela ho za ně celé noci. Rozhodně mu nechtěla přivázat ruce k postýlce, jak se to v některých případech doporučuje. Nejednou spolu usnuli vsedě.

Mnohokrát omývali a ošetřovali mokvající rány celou noc. Maminka hledala a zkoušela nejrůznější prostředky, doktory, léčitele, ale všechno marně. Klasická léčba pomohla vždycky jen na chvíli a stav syna se nelepšil.

Dramatický návrat s infekcí od moře

Zlom nastal až po dvou letech. Chlapec začal chodit k MUDr. Štěpánce Čapkové z Dětské polikliniky v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Její rady fungovaly.

Dokonce maminku přesvědčila, aby se synem znovu vyzkoušeli moře. Když se totiž od něj vrátili poprvé, byl Tomášek ve vážném stavu. Měl infekci po celém těle.

Lékařka vysvětlila mamince, že nesmí u moře přerušit klasickou léčbu. Pokud je to potřeba, musí ji při počátečním zhoršení kůže způsobeném mořskou vodou využívat dokonce intenzivněji. Ukázalo se, že měla pravdu. Moře pak Tomáškovi skutečně pomohlo a na řadu týdnů zlepšilo stav jeho pokožky.

Důležité bylo i to, že maminka nepoužívala běžné krémy s vysokým ochranným filtrem proti UV záření, ale speciální krémy s minerálním filtrem.

Tomáškova maminka se pořád učila. V jednu chvíli používala osm různých mastiček na různá místa na synově těle.

Nejvíc však stav Tomáškova ekzému zlepšil Protopic, který mu předepsala alergoložka. Zejména na kritických místech kolem úst a očí. „Dnes na synově tváři nepoznáte, že si léčí atopický ekzém,“ říká. „O kůži je však potřeba neustále pečovat a dodržovat všechna režimová opatření.“

Složité prý pro ni bylo, aby se zbavila fikce, že nejdůležitější je mít všechno absolutně pod kontrolou. „Někdy je nutné dítěti trochu povolit a nepodlehnout tomu, že ho musím pořád hlídat, neustále mu něco zakazovat a pořád zbytečně stresovat jeho i sebe,“ říká Jitka Kurková. „Stres totiž chorobu snadno zhorší. A stejně důležité jako léčba je nakonec i to, aby si co nejvíc užil dětství.“

Kde hledat pomoc i rady

Na atopický ekzém neexistuje jednoduchý recept. Každá maminka a každý pacient musí hledat do určité míry vlastní cestu. Třeba proto, že alergii, která je příčinou AE, vyvolává u každého člověka trochu jiný souhrn alergenů.

Spoustu užitečných informací je možné nalézt na internetu, třeba na www.atopickyekzem.cz nebo www.proalergiky.cz . Pomoci může také, když s pomocí lékaře kontaktujete maminky, které nemoc svého dítěte dobře zvládají a dají vám spoustu praktických rad. Ty lze získat i prostřednictvím Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků. Kontakt najdete na www.spae.cz .

Kdy se nemoc zhoršuje
* na podzim a na jaře;
* při chřipce, angíně nebo zánětech dýchacích cest;
* při rýmě, zánětu středního ucha a prořezávání zoubků;
* při zvýšené teplotě i zažívacích potížích;
* pokud se nemocný nedokáže vyrovnat se stresy;
* po konzumaci nevhodných potravin (čokoláda, plísňové sýry, vlašské ořechy, konzervované potraviny, kořeněné nebo kyselé pokrmy, aromatické ovoce apod.).

Atopický ekzém u dítěte vyžaduje:

* úpravu stravy (častými alergeny jsou například ořechy, mléko, vejce nebo ryby, případně i další potraviny);

* domácnost s minimem alergenů, tedy i bez domácích miláčků;

* oblečení z čisté bavlny;

* zvláštní prostředky na praní prádla a tak dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Péče o suchou až atopickou pokožku

Trápí vás či vaše děti suchá, citlivá, červená a zanícená kůže se spoustou šupinek, která silně svědí? Pak pravděpodobně trpíte atopickou dermatitidou....

Atopický ekzém lze často zaměnit s akném

Lidská kůže nás chrání před nejrůznějšími negativními vlivy prostředí. Choroby kůže nás sice většinou neohrožují přímo na životě, ale jsou velmi nepříjemné....

Užitečné novinky na atopický ekzém

Lidem postiženým atopickou dermatitidou (AD) neztrpčuje život jen nesnesitelné svědění, díky kterému si ekzém často rozškrábají až do krve. Traumautizující...

Výběr článků

Načítám