Hlavní obsah

3D model miminka jako památka na těhotenství

Novinky, Kristýna Léblová, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen vnímá těhotenství jako dar a jedno z nejkrásnějších období v životě, na jehož konci je narození vytouženého miminka. Jsou tak vděčné za každou vzpomínku, kterou si z tohoto období mohou ponechat. Nově si mohou nechat udělat v děčínské nemocnici jako první kromě fotky z ultrazvuku a videa i 3D model plodu.

Děčínská nemocnice jako první v Česku tiskne nastávajícím maminkám 3D model jejich ploduVideo: Novinky

 
Článek

Nejlepší doba pro pořízení 3D modelu miminka je od 20. do 25. týdne těhotenství. Pro maminky to neznamená nic jiného než absolvovat v rámci standardních kontrol ultrazvuk.

„Ultrazvuk trvá zhruba patnáct až dvacet minut. Poté už mimo účast maminky probíhá zpracování obrázku v počítači, které trvá zatím třicet minut až hodinu, následně se zpracovaná fotka přenese pomocí USB disku do 3D tiskárny. Samotný tisk 3D modelu pak trvá tři až pět hodin,“ sdělil Novinkám primář oddělení gynekologicko-porodnického oddělení děčínské nemocnice Peter Kraus.

Ročně se u nás předčasně narodí 8000 dětí. Lékaři již dopředu dokážou zjistit, že se tak stane

Děti

Ačkoliv podle něj 3D model nepřináší další medicínský benefit, a jedná se tak především o památku na těhotenství, zájem nastávajících maminek očekává velký.

„Zatím se zdá, že zájem bude poměrně značný. Zhruba polovina maminek, které jsem oslovil při klasickém prvotrimestrálním nebo druhotrimestrálním ultrazvuku, projevila zájem,“ říká.

Foto: Novinky

3D model plodu slouží jako památka na těhotenství.

Jednou z nich byla i Lucie Jakubíčková, která očekává své první miminko a 3D model považuje za technologickou bombu a byla ráda, když si jej v 21. týdnu těhotenství mohla nechat udělat.

Ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností, mají častěji děti s autismem a ADHD

Zdraví

Přístroj samotný, ultrazvuk společně se softwarem a celá 3D tiskárna nemocnici vyšly na pět milionů, přičemž velká část peněz šla z fondu Evropské unie. 3D model není hrazen pojišťovnou, ženu tak vyjde na dva a půl tisíce korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám