Hlavní obsah

Neplodnost - problém dnešní doby

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř všude na světě je mateřství hluboce zakořeněná kulturní hodnota. Rovněž v západním světě je ideál rodiny (s dětmi) jako základního kamene společnosti natolik silný, že existuje silný morální tlak pro jeho naplnění, a smůla neplodnosti se často považuje za osobní vadu.

Článek

Pro mnoho párů rezignace na bezdětnost nepřipadá v úvahu. To, jestli mají děti, je otázka významu bytí, v materiálním i duchovním smyslu. Lidé jsou pod vnitřním tlakem vlastního pudu, kultury a okolí, a zdá se jim přirozené využít všech prostředků.

Proč se stále častěji mluví o tomto problému, když se konečně začalo rodit více dětí?

Obecně panuje shoda v tom, že dvěma závažnými dopady znečištění životního prostředí na lidské zdraví jsou rakovina a snížená kvalita spermatu. Dalšími faktory, které mohou negativně ovlivnit kvalitu spermií, jsou stres, konzumace alkoholu, kávy, cigaretový dým, drogy a léky, elektromagnetická pole a radioaktivita. Někteří odborníci tvrdí, že příčinou poklesu mužské plodnosti je těsné spodní prádlo, protože teplota varlat může dosáhnout příliš vysoké hodnoty.

Jedna skutečnost je však zřejmá - stále větší počet párů má problémy s početím.

Pro správné pochopení problému neplodnosti je zapotřebí uvědomit si, co to vlastně znamená plodnost z pozice ženy i muže.

Plodnost ženy

Plodností se u žen rozumí schopnost otěhotnět a mít dítě. Období plodnosti u žen začíná se začátkem menstruace během puberty a končí obvykle ve věku kolem 45 let, ačkoli je otěhotnění potencionálně možné až do zániku menstruace v menopauze /obvykle kolem 51 let/.

Každá novorozená dívka má ve svých vaječnících zhruba 400 000 nezralých vajíček. Jsou umístěny v malých váčcích vyplněných tekutinou, které se nazývají folikuly. Po dosažení plodného věku začíná u dívek menstruační cyklus. Během každého cyklu uvolní vaječníky jedno /nebo méně obvykle více než jedno/ vajíčko, které po oplodnění mužskou spermií může dát vzniknout těhotenství.

Vývoj a uvolnění vajíčka závisí na jemné souhře hormonů - látek, které svým signálním působením řídí některé speciální tělesné funkce. Některé hormony produkují vaječníky. Jiné pocházejí ze žláz umístěných v mozku, z hypotalamu a hypofýzy.

Plodnost u mužů

Plodností se u mužů rozumí schopnost oplodnit ženu. Mužský reprodukční systém proto musí být schopen produkovat a uchovávat spermie a spermie poté transportovat ven z těla, aby mohly dosáhnout ženského reprodukčního traktu.

Orgány, které produkují spermie jsou varlata. Uvnitř každého varlete je velké množství drobných orgánů zvaných semenotvorné kanálky a v nich probíhá vývoj spermií.

Na rozdíl od ženy, která se rodí s konečným počtem vajíček a žádná další u ní během života nevznikají, vytváří muž nové spermie neustále. Po pubertě se mužům zásoba spermií obnovuje kompletně zhruba každých 72 dnů.

Neplodnost nebo-li snížená či chybějící schopnost zplodit potomka

Neplodností se rozumí snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka. Tento termín neznamená kompletní neschopnost mít děti a neměl by být zaměňován se sterilitou. Lékaři z klinické praxe zavedli do definice neplodnosti časové a fyzické prvky. O neplodnosti se hovoří po uplynutí 1 roku, kdy při nechráněném pravidelném styku nedošlo k otěhotnění.

Podle Světové zdravotnické organizace ( WHO), asi 15% párů v plodném věku vyhledá lékařskou pomoc pro neplodnost, obvykle zhruba po dvou letech neúspěšného snažení. Problém může pocházet jak od muže, tak od ženy.

Obecně řečeno, příčiny neplodnosti páru jsou častější u žen (30-40 % všech případů). Neplodnost muže se týká 10 - 30% případů. Abnormality zjistitelné u obou partnerů asi v 15 - 30% případů.

Po důkladném lékařském vyšetření zůstává příčina neplodnosti neobjasněna jen asi u 5-10% párů. Podle údajů WHO je ve světě kolem 60-80 milliónů neplodných partnerství.

Je málo známým faktem, že člověk jako druh je jedním z nejméně plodných tvorů na zemi. Během menstruačního cyklu je pro otěhotnění k dispozici jen krátký čas; už jen tento samotný fakt redukuje pravděpodobnost početí na 25% každý měsíc. Odhaduje se, že až 10% normálně plodných párů nemůže otěhotnět během 1 roku snažení a u 5% párů jsou to dokonce 2 roky.

Na celém světě je mezi 2-10% párů které nemohou počít dítě a dalších 10-25% trpí tzv. sekundární infertilitou (neplodností), to znamená že nemohou počít 2. nebo další dítě.

Jak dlouho se pokoušet o početí?

Normálně plodný pár má asi 20% pravděpodobnost početí během každého měsíce nechráněného styku. Teoreticky má 85 - 90% žen šanci na úspěšné otěhotnění během jednoho roku. Všeobecně řečeno, normálně plodné partnerství může očekávat početí potomka někdy v průběhu dvou let snažení.

Pro pacienty ve věku mezi 20 a 30 lety je neplodnost nejčastěji definována jako neschopnost dosáhnout početí po 12 měsících nechráněného styku. Ve věku nad 35 let je situace trochu odlišná: Mnoho fyziologických změn v organismu přispívá k tomu, že plodnost významně klesá, tudíž se období schopnosti oplodnění může protahovat.

Jaké jsou nejčastější příčinny neplodnosti?

U žen: Poškození nebo ucpání vejcovodů Chromozomální problémy Hormonální problémy Endometrióza (přítomnost sliznice dělohy v sousedních reprodukčních tkáních) Příliš hustý cervikální hlen Imunologická rejekce spermatu Problémy s uhnízděním oplodněného vajíčka Předčasná menopauza

U mužů:
Pokles kvality spermatu (příliš málo spermií, azoospermie, špatná pohyblivost spermatu, neúspěšná penetrace)
Chromozomální problémy
Autoimunita k vlastním spermiím
Epididymální blokáda chámovodů (ucpání seminálního kanálku nadvarlete způsobené infekcí, blokáda výtoku spermatu způsobená infekcí)
Kartagenerův syndrom
Koitální problémy (impotence, ejakulační selhání)
Vazektomie

Více si o jednotlivých příčinnách řekneme za týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám