Počet dvojčat ve světě v posledních 30 letech výrazně vzrostl, v některých zemích dokonce o více než 50 procent.

Vysvětlením tohoto nárůstu může podle vědců být léčení neplodnosti a neustálé oddalování těhotenství. Nynější studie ale naznačuje, že významnou roli v tom může sehrát i složení stravy. Výzkumníci porovnávali počty narozených dvojčat u žen, jejichž strava hojně zahrnovala mléko, a u žen, které jsou veganky, respektive nejedí žádné živočišné výrobky. U veganek byl počet vícečetných těhotenstvích minimální.

Předpokládá se, že příčinou mohou být bílkoviny zjištěné v játrech zvířat. Inzulínu podobný růstový faktor (IGF) byl nalezen v kravském mléku i jiných živočišných produktech. U žen to způsobuje větší citlivost i zvýšení počtu vytvářených vajíček. Navíc vyšší úroveň IGF zlepšuje šance na přežití embrya v raných stádiích vývoje.

Zvýšené riziko vícečetných těhotenství více ohrožuje ženy v zemích jako jsou Spojené státy či asijské státy, které povolují přidávat do krmiv dobytka růstové hormony. Ženy tak z masa získávají mnohem větší dávky růstových hormonů, než jsou normálně v mase obsaženy. V Evropské unii hrozba není taková, jelikož EU zakazuje tyto hormony do krmiv přidávat.