Hlavní obsah

Žena, která dostala dělohu od zesnulé dárkyně, porodila zdravé dítě

Novinky, bok

Na Clevelandské klinice ve Spojených státech se v červnu letošního roku narodilo v této zemi vůbec první dítě, jehož matka dostala dělohu od zesnulé dárkyně a díky tomu se jí podařilo donosit a porodit dítě. Podle lékařů z místní nemocnice se jedná o výrazný vývoj v reprodukční medicíně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pacientka kolem třiceti let věku, která se narodila bez dělohy, přivedla na svět pomocí císařského řezu zdravou holčičku. Po jejím narození se rozhodla pro odstranění transplantované dělohy.

Podobný případ byl zaznamenán již v roce 2017 v Brazílii, kdy dvaatřicetiletá žena obdržela dárcovskou dělohu od pětačtyřicetileté pacientky, která zemřela kvůli masivní mrtvici.

Jak uvádějí odborníci z Clevelandské kliniky, celý proces od transplantace dělohy po narození dítěte trval zhruba 15 měsíců. Ženino těhotenství bylo hodnoceno jako „poměrně bez potíží”, cituje CNN.

Jak uvádí doktor Tommaso Falcone z Clevelandské kliniky, akceptují dárcovství dělohy u žen ve věku 18 až 40 let.

Náročný postup 

Celý proces, který zahrnuje nejen samotnou transplantaci, ale také schvalování, zda jsou ženy vhodné k této transplantaci, se skládá z mnoha jednotlivých kroků.

Nejdříve musí adeptky na případnou transplantaci podstoupit celou řadu zdravotních vyšetření, některá i opakovaně. Pokud je vše v pořádku, přejde se k procesu oplodnění - ženě jsou odebrána zdravá vajíčka a v prostředí laboratoře oplodněna spermatem otce tak, aby vznikla co „neodolnější” embrya pro umístění do dělohy.

Poté přichází na řadu samotná transplantace dělohy. Pacientkám jsou ihned po ní dodávány léky, které mají zabránit možnému odmítnutí darovaného orgánu. Pokud jde i poté vše dobře, jsou ženě do dělohy vložena embrya.

Ať už jde o transplantaci orgánů od živých či zemřelých dárců, existuje vždy velké riziko toho, že tělo člověka, který daný orgán obdrží, jej začne ihned, nebo po nějakém čase, odmítat. V případě transplantované dělohy může docházet například kvůli tomu k trombóze, krevním sraženinám v darované děloze, následně často vznikají různé záněty. V několika zaznamenaných případech musely být ženám dělohy opět odebrány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám