Hlavní obsah

Jaká rizika dítěti hrozí při spolknutí baterie

Novinky, das

Případů, kdy dítě spolkne baterii, není každým rokem v Česku málo. Jak ukázal nejnovější průzkum neziskové společnosti Ecobat, osm z deseti nemocnic se s takovými případy opakovaně setkalo, a to nejčastěji u dětí do 4 let věku. Následky takového činu přitom mohou být velmi závažné.

Foto: Profimedia.cz

Nejrizikovější skupinu tvoří děti do 4 let. Ilustrační foto

Článek

Mezi nejproblematičtější patří knoflíkové lithiové baterie. „Zvláštní pozornost je dobré věnovat bateriím o průměru nad 16 mm, protože u nich je vyšší pravděpodobnost, že při spolknutí uvíznou v jícnu. U lithiových baterií je přitom riziko ještě vyšší, jelikož jejich napětí má větší rozsah. Dojde-li k uvíznutí, může mezi baterií a tkáňovým mokem v jícnu začít vznikat elektrický proud. To je velice nebezpečné a je nutný urgentní medicínský zákrok,” upozorňuje Petr Kratochvíl z Ecobatu.

Foto: Profimedia.cz

Nejproblematičtější jsou knoflíkové lithiové baterie.

Trávicím traktem projde baterie většinou přirozeně, aniž by uškodila. Velká část pak končí v žaludku, odkud ji lékaři musí odstranit endoskopicky - ponechané baterie by mohly časem rozleptat sliznici žaludku.

„Může se ovšem stát, že po požití tyto drobné baterie uvíznou v jícnu. To může být velmi nebezpečné a v nejhorším případě i smrtelné. Proto je v těchto případech indikována urgentní, tj. okamžitá endoskopie, tedy endoskopie bez přípravy dítěte, která může život zachránit,“ dodává lékařka Kateřina Ryszawa.

Co dělat, pokud dítě spolkne knoflíkovou baterii?
V případě spolknutí baterie okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc na pohotovosti.
Nedovolte dítěti jíst ani pít, dokud se přítomnost baterie nevyloučí RTG vyšetřením. Výjimkou je podávání medu. V případě podezření na spolknutí baterie se doporučuje podat 2 lžičky medu, jejich podání opakovat přibližně každých 10 minut. Odjezd na pohotovost však neodkládejte, abyste med obstarali, ani jej nedávejte dětem mladším 12 měsíců.
Nevyvolávejte zvracení.
Máte-li spotřebič, ve kterém baterie byla, nebo originální obal výrobku, vezměte jej s sebou, abyste lékaři umožnili identifikovat typ baterie a její chemické složení.
Více informací najdete na http://buttonbatterysafety.com/cs
Foto: Ecobat

Pro ilustraci, jakou škodu dokáže napáchat lithiová baterie na plátku šunky již za 2 hodiny.

Rodiče většinou vědí, že jde o závažnou situaci a neprodleně zamíří k lékaři.

Dle výsledků průzkumu jsou rizikem spolknutí baterie nejohroženější batolata, vzácněji děti předškolního věku. Jen ve výjimečných případech se tak stane u staršího dítěte.

Baterie jsou všude kolem nás, pozor na ně
Nejvíce na pozoru bychom měli být u baterií určených do menších přístrojů, právě takových mohou být v domácnostech desítky – jde například o baterie do naslouchátek, hraček, hracích přáníček, hodinek, světélkujících fidget spinnerů nebo drobných zdravotnických pomůcek. Mají tvar knoflíku nebo mince a jsou k dostání v různých velikostech.Základní pravidlo je vše zabezpečit tak, aby děti neměly k bateriím přístup a nemohly je z přístroje uvolnit a vyndat. Vedle funkčních baterií v přístrojích najdeme téměř v každé domácnosti i vybité baterie. Často se volně povalují v šuplících a skříňkách. I ty představují pro děti riziko. Je potřeba je odnést na sběrná místa k recyklaci. Jednak tím snižujeme riziko, že je zvídavé dítě objeví, zároveň tím chráníme životní prostředí. Díky recyklaci získáváme z baterií druhotné suroviny, které poslouží k výrobě nových produktů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám