Hlavní obsah

Ve Spojených státech se narodilo první dítě, na jehož vývoji se podílely dvě ženy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ashley a Bliss Coulterovy z Mountain Springs v americkém Texasu se staly prvním párem stejného pohlaví, který podstoupil tzv. reciproční IVF - speciální techniku, při níž se na vývoji a následném odnošení dítěte fyzicky podílely obě ženy.

Lesbickým ženám se narodilo dítě, na jehož vývoji se podílely obě Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Reciproční IVF je kombinací dvou ošetření IVF, které umožňuje dvěma ženám, aby se fyzicky podílely na vzniku a donošení svého dítěte.

Jedná se o schválenou metodu FDA (Federální úřad pro kontrolu potravin a léčiv) nazývanou INVOcell, jež pomáhá při reprodukci. Jakmile jsou vajíčka vyjmuta z těla jedné ženy, umístí se do zkumavky společně se spermiemi, a to na dobu 5 minut. Potom jsou přenesena do speciálního vaginálního kultivačního zařízení INVO, které je vloženo na 5 dní do vaginy téže ženy. Vagina působí jako inkubátor. Poté je embryo vyjmuto ze zařízení INVO a implantováno do dělohy druhé ženy, která dítě donosí až do porodu.

„Pro páry stejného pohlaví se tak otevírá zcela nový způsob početí a odnošení dítěte,” upozorňuje pro abcNews propagátorka této metody Kathy Doodyová.

Metoda se ale také hodí pro heterosexuální páry. Doktorka Doodyová se svým manželem Kevinem ji nejdříve vyzkoušeli na 200 heterosexuálních párech. Z jejich pohledu se jedná nejen o velmi účinnou metodu, ale i finančně výhodnější, než je klasická metoda IVF.

Reklama

Výběr článků

Načítám