Hlavní obsah

Přestože děti riziko netolismu znají, nebrání se mu

Novinky, das

Netolismus neboli chorobná závislost na tzv. virtuálních drogách ohrožuje většinu dnešních dětí. Přestože děti i rodiče o tomto problému vědí, podceňují jeho závažnost. Což potvrdil i výzkum brněnské společnosti Podané ruce. Podle něj děti tráví u počítače až šestkrát více volného času než jejich rodiče, přičemž o tom jejich rodiče nemají mnohdy ani ponětí.

Foto: Profimedia.cz

Denně děti stráví na počítači či jiné technologické platformě 3–6 hodin.

Článek

„Počet hodin, které dnešní děti tráví každý den ve virtuálním světě, jsou alarmující, jelikož už tři a více hodin denně významně zvyšují riziko vzniku závislosti,” upozorňuje Jan Veselý, vedoucí Centra prevence v Brně.

Z výzkumu vyplynulo, že denně děti stráví na počítači či jiné technologické platformě 3–6 hodin. Přičemž chlapci takto tráví více času než dívky. Rodiče zde pak tráví odhadem 1–2 hodiny svého volného času.

Většina rodičů zná pojem netolismus a má i povědomí o zdravotních problémech, které může způsobovat, přesto čas strávený na internetu u dětí příliš nehlídá.

Zdravotní problémy, za kterými může stát netolismus
Bolesti hlavy
Bolesti zad a kloubů
Obezita
Onemocnění očí
Onemocnění šlach aj.

Rodiče si často myslí, že se děti na počítači více učí

Výzkum také odhalil, jak děti svůj čas strávený na počítači či telefonu rozdělují. Přibližně rovnoměrně mezi hraní on-line her, sociální sítě a poslouchání hudby či sledování videí. Vyhledávání studijních informací či zajímavostí označilo jako hlavní činnost jen 13 % dětí, ovšem rodiče se domnívají, že se těmto edukativním aktivitám děti věnují výrazně více (22 %).

Děti tráví dost času i na sociálních sítích, což je celosvětový trend. Rodiče ve většině případů vědí a sledují jejich profily na Facebooku či Instagramu. Horší už je to ale u Snapchatu a YouTube. Zde o aktivitách svých dětí rodiče příliš nevědí. O většině dalších sociálních sítí už rodiče nemají vůbec tušení.

Vlastní účty na sociálních sítích si až 63 % dětí zakládá samo nebo za pomoci kamarádů, sourozenců, bez účasti rodičů. Pomoc dítěti s profilem na sociálních sítí přiznalo jen 14 % rodičů.

Stránky, které jsou přístupné až po dosažení plnoletosti, navštěvují podle průzkumu i očekávání především chlapci, a to ve větší míře chlapci ze starších věkových skupin. Zabezpečení těchto stránek proti návštěvě nezletilých sice existuje, dostat se na jejich obsah je však problémem pouze pro málo zkušené uživatele.

Další problémy, za kterými může stát netolismus
Problémy ve škole včetně horších studijních výsledků
Problémy ve vztazích v rodině a s kamarády
Omezení ve volnočasových aktivitách

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám