Hlavní obsah

Datum narození může ovlivnit, jakou chorobou onemocníte, tvrdí vědci

Novinky, das

Španělští vědci mapovali data narození u lidí, kteří trpěli jednou z 27 chronických nemocí, a došli k závratnému zjištění. Lidé narození ve stejném měsíci trpí častěji stejným onemocněním.

Foto: Profimedia.cz

Lidé narození ve stejném měsíci trpí častěji stejným onemocněním.

Článek

„Výsledky naší studie, které se zúčastnilo více jak 30 000 lidí, skutečně prokázaly velmi významnou souvislost mezi měsícem narození a výskytem nejrůznějších chronických onemocnění či dlouhodobých zdravotních problémů,” vysvětlil pro Daily Mail profesor Jose Antonio Quesada, autor studie.

Podle něj je to dáno různými faktory, například působením ultrafialového záření, množstvím vitamínu D, teplotou, sezónním vlivem virů a alergií, které ovlivňují vývoj plodu v děloze, ale i v prvních měsících života.

A to buď v pozitivním, či negativním smyslu. Jednak mohou dané faktory zvyšovat obranyschopnost těla, v opačném případě jeho brzké poškození.

Například sluneční světlo spouští produkci vitamínu D v těle, přičemž jeho nedostatek v prvních měsících života může mít v dlouhodobém horizontu velmi negativní vliv na duševní i fyzické zdraví. Zároveň je známo, že tento vitamín pomáhá regulovat tisíce genů v průběhu vývoje, což se také odráží na zdraví jedince.

Měsíc narozeníNemoci
LedenMuži: zácpa, žaludeční vředy, bolesti zadŽeny: migrény, problémy v menopauze, srdeční infarkt
ÚnorMuži: problémy se štítnou žlázou, srdeční onemocnění, osteoartrózaŽeny: osteoartróza, problémy se štítnou žlázou, porucha srážlivosti krve
BřezenMuži: šedý zákal, srdeční onemocnění, astmaŽeny: artróza, revmatismus, zácpa
DubenMuži: astma, osteoporóza, problémy se štítnou žlázouŽeny: osteoporóza, zánět průdušek, nádorové onemocnění
KvětenMuži: deprese, astma, cukrovkaŽeny: chronické alergie, osteoporóza, zácpa
ČervenMuži: srdeční onemocnění, šedý zákal, chronický zánět průdušekŽeny: inkontinence, artróza, revmatismus
ČervenecMuži: artróza, astma, nádorové onemocněníŽeny: chronická bolest v krku, astma, nádorové onemocnění
SrpenMuži: astma, osteoporóza, problémy se štítnou žlázouŽeny: porucha srážlivosti krve, artróza, revmatismus
ZáříMuži: astma, osteoporóza, problémy se štítnou žlázouŽeny: osteoporóza, problémy se štítnou žlázou, zhoubné nádorové onemocnění
ŘíjenMuži: problémy se štítnou žlázou, osteoporóza, migrényŽeny: vysoký cholesterol, osteoporóza, anémie
ListopadMuži: chronické kožní problémy, srdeční onemocnění, problémy se štítnou žlázouŽeny: zácpa, srdeční infarkt, křečové žíly
ProsinecMuži: šedý zákal, deprese, srdeční onemocněníŽeny: chronický zánět průdušek, astma, porucha srážlivosti

Ze zjištění vědců tak vyplynulo, že muži narození v září mají třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít problémy se štítnou žlázou než ti narození v lednu.

Ženám narozeným v červenci hrozí až o 27 % větší riziko, že budou trpět hypertenzí a o 40 % vyšší riziko vzniku inkontinence. Chlapci narození v srpnu pak mají téměř dvojnásobné riziko vzniku astmatu ve srovnání s dětmi narozenými zkraje roku.

U mužů narozených v červnu je téměř o 34 procent menší pravděpodobnost, že budou trpět depresí a o 22 procent větší naděje, že je nebudou v budoucnu trápit bolesti zad.

V červnu narozené ženy mají naopak o 33 procent nižší riziko vzniku migrén a o 35 procent větší naději, že je nebudou trápit problémy spjaté s menopauzou.

Asi nejlépe jsou na tom se svým zdravím děti narozené v září, u nichž je nejnižší možné riziko, že onemocní jakýmkoli chronickým onemocněním. Možná je to dáno i tím, že byly tyto děti počaty v období kolem Vánoc.

Podobná vědecká zjištění

Vědci z Oxford University v jiném průzkumu zjistili, že miminka narozená v jarních měsících jsou vystavena vyššímu riziku nemocí, jako je astma, autismus či dokonce Alzheimerova choroba. Mohou být také méně chytrá než spolužáci narození v jiných ročních obdobích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám