Hlavní obsah

Čím více dětí, tím méně spánku. Platí to ale jen pro matky

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S narozením potomka nastává v životě novopečených rodičů řada změn. Kromě nádherných chvilek s miminkem na ně ale čeká i řada těch méně příjemných, například nedostatek spánku. Čím více dětí, tím větší riziko, že se rodiče nějakou dobu pořádně nevyspí. Přesněji řečeno to platí hlavně pro matky.

Foto: Profimedia.cz

Užít si jako matka dlouhý a nerušený spánek? Mnohé ženy si o tom mohou nechat jen zdát.

Článek

Více dětí, více starostí, říká se. A hodilo by se se dodat i méně spánku, jak tvrdí nejnovější studie odborníků z americké Georgia Southern University. Ti nedávno přišli s tvrzením, že každé dítě zvyšuje u matky riziko, že se pořádně nevyspí, až o padesát procent.

Jak se ale zdá, to samé rozhodně neplatí pro novopečené, a dokonce i několikanásobné tatínky. Počet potomků se na kvalitě a především délce jejich spánku nijak výrazněji nepodepisuje.

„Tyto výsledky jednoznačně dávají za pravdu těm ženám, které tvrdí, že se s více potomky cítí velmi vyčerpaně,” uvedla Kelly Sullivanová, vedoucí studie, pro server Express. „Naše studie jasně prokázala, že ženy-matky nespí dostatečně dlouho, jak by potřebovaly. Také jsou mnohem častěji unavené během dne,” dodala.

Odborníci v rámci studie oslovili 5805 lidí. Těch se postupně ptali, jak dlouho každou noc spí. Rozmezí od sedmi do devíti hodin bylo přitom označeno jako optimální, méně než šest hodin pak jako zcela nedostačující.

Sedm hodin spánku? Pouze ve snu

Mezi 2908 ženami ve věku 45 let a mladšími byla jasně viditelná souvislost mezi nedostatečnou dobou spánku a počtem dětí, které mají.

Pouze 48 procent dam v uvedeném věku uvedlo, že se vyspaly alespoň sedm hodin denně. U bezdětných žen to bylo 62 procent.

Žádné další faktory, jako například cvičení, rodinný stav nebo vzdělání podle vědců neměly na délku spánku u žen výraznější vliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Celebrity, které mají dvojčata

Jedna z nejpopulárnějších zpěvaček současnosti, Beyoncé, originálním postem na sociální síti oznámila, že je se svým manželem, raperem Jay Z, podruhé těhotná....

Výběr článků

Načítám