Hlavní obsah

Zpívání uklidní děti lépe než vyprávění

Jak co nejrychleji a nejúčinněji uklidnit naříkající děťátko? Na to se zaměřila nejnovější studie, která za pomoci spolehlivých testů ukázala, že novorozence nejvíce uchlácholí nikoliv mluvení, ale zpěv.

Foto: Profimedia.cz

Malé děti daleko snadněji uchlácholíte zpěvem, než říkankou.

Článek

Ukázalo se, že technika, kterou matky odedávna používají k uklidnění miminek, má své opodstatnění, píše italský deník Corriere della Sera.

Isabelle Peretzová z Centra pro výzkum mozku, hudby a jazyka při Montrealské univerzitě chtěla za pomoci spolehlivých testů prokázat, že zpěv uklidňuje novorozence mnohem lépe a na mnohem delší dobu než jakékoli vyprávění.

Hudba upoutá, jak známo, pozornost všech. Podmaňuje si nás do té míry, že se začínáme pohybovat podle jejího rytmu: pozdvihneme hlavu, pošlapujeme si či pobroukáváme.

„Malé děti nedokážou synchronizovat svá gesta podle hudby. Na základě naší studie jsme chtěli pochopit, zda to dělají proto, že nemají fyzickou nebo mentální kapacitu, která by to umožňovala," vysvětluje Peretzová.

Uchlácholit hudbou

„Získané údaje jasně ukazují, že děti mladší jednoho roku jsou dokonale schopny nechat se unést hudbou, která přitahuje jejich pozornost více než mluvené slovo," říká.

Aby zjistila, do jaké míry je zpěv s to ovlivnit ty nejmenší, uskutečnila neuroložka několik testů na 30 dětech od šesti do devíti měsíců, přičemž zajistila, aby vnější faktory nemohly ovlivňovat výsledek: například rodiče museli stát za dětmi, aby výraz jejich tváře neovlivnil reakci dítěte, jazyk, v němž byly písně zpívány, byla turečtina, a to z toho důvodu, aby nijak nepřipomínal rodinu.

Testy a písně byly registrovány tak, aby nebyly rozdíly mezi testy ani interakcemi mezi dítětem a tím, kdo mluvil nebo zpíval.

Když byly děti klidné, byli rodiče vyzváni, aby si za ně sedli, a testy začaly. Experti registrovali, kolik času uběhlo, než děti začaly nabírat k pláči, vraštit obočí, křivit pusinku a krabatět tvářičky, což je považováno za syndrom nepříjemných pocitů a stresu.

„Když děti poslouchaly píseň, zůstaly klidné v průměru devět minut, když naslouchaly mluvenému slovu, začaly po čtyřech minutách jevit známky neklidu, nezávisle na tom, zda se k nim mluvilo dětskou řečí, nebo spolu hovořili dospělí," uvádí Peretzová.

Zpěv děti zajímá víc a udrží je déle v klidu

„Když jsme opakovali test tak, že miminkům zpívaly nebo k nim hovořily matky v mateřské francouzštině, byly výsledky stejné. To zcela jasně potvrzuje, že zpívání je skutečně nejlepším způsobem, jak udržet děti v klidu, protože účinek zpěvu byl ověřován dokonce ve sterilním prostředí: uprostřed černých stěn, bez jakýchkoli hraček, s minimálním osvětlením a bez jakéhokoli přímého kontaktu s nějakou osobou. I za takových okolností zpěv udržuje děti delší dobu v klidu a redukuje stres," uvedla neuroložka. Potvrzuje se tak zásadní význam hudby.

Nejlepší je píseň s opakujícím se a jednoduchým rytmem. Dnešní matky mluví na děti příliš a zpěv často opomíjejí. Výsledky této studie naznačují, jak je dobré připomenout si staré tradice, neboť jde o nejlepší způsob, jak kontrolovat dětské emoce.

Když novorozenci dávají najevo neklid, zkuste jim raději zpívat než na ně mluvit. Tento "trik" funguje a je důležitý zejména pro rodiče, kteří se nacházejí v obtížných situacích, kdy signál stresu ze strany novorozence může být přijímán jako málo tolerovatelný a může vyvolat nežádoucí reakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám