Hlavní obsah

Propadá vaše dítě z cizího jazyka? Ještě má šanci na nápravu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má vaše dítko problém s výukou jazyků? Hlavně neklesejte na mysli. Pololetní vysvědčení je dobré vnímat jako ukazatel případných nedostatků, do konce roku zbývá ještě dost času se vše doučit, špatné známky opravit a zároveň i získat dostatek jazykových schopností.

Foto: Profimedia.cz

Při výuce jazyků zapomeňte na biflování slovíček.

Článek

Pokud svému dítku nechcete cizí jazyk úplně zošklivit, pak jej nenuťte jen do biflování slovíček, upřednostněte co nejvíce zábavných a interaktivních metod.

Přinášíme vám proto hned několik tipů. Čím více jich zkombinujete, tím víc svému dítěti cestu osvojení jazyka zjednodušíte.

E-learning

Online platformy umožňují trénink všech jazykových dovedností, tj. poslechu, čtení, psaní i mluvení, výhodou je automatické vyhodnocení cvičení, možnost opravy, součástí jsou i testy či statistiky.

„U online formy studia je však důležitá vysoká motivace, jinak studenti u čistě online výuky často dlouho nevydrží,” upozorňuje Miloslav Tlamicha, senior metodik z jazykové agentury Skřivánek a dodává:

„Pak se nabízí možnost tzv. blended kurzů, kde se jedná o spojení ‚živé‘ a online výuky, která může mít podobu buď klasické docházky, nebo může probíhat prostřednictvím virtuálního kurzu, kupříkladu pomocí Skype nebo jiného online komunikačního nástroje.”

Velmi populární jsou i mobilní aplikace

Aplikace v telefonech jsou často založeny na principu hry. Student například každý den automaticky obdrží jedno slovíčko či frázi, kterou si osvojí, tím sbírá body, postupuje z úrovně do úrovně atd.

Výborná je například služba Duolingo, kde lze trénovat i mluvenou formu, a přitom je zdarma. Další možností jsou aplikace jako Angličtina pro samouky, Angličtina do ucha, Kocour v botách apod.

Obklopte je jazykem

Pokud daný jazyk ovládáte, komunikujte se svým synem či dcerou v tomto jazyce – např. si stanovte, že každou sobotu od 10 do 11 budete hovořit jen anglicky. Budete tak simulovat reálné situace a dítě se do jazyka lépe dostane. Neopravujte ovšem zbytečně mnoho jeho nepřesností. Je důležité, aby se hlavně rozmluvilo.

„Zkuste pustit dítěti jeho oblíbený film či pohádku v originále. Nejlépe takový, který zná téměř nazpaměť. Díky tomu snadněji pochopí dialog a podvědomě si zapamatuje slovní obraty v cizím jazyce. Výborné je i čtení knih v originále či některé počítačové hry, které dítě nutí přemýšlet nad obsahem, případně oblíbené písničky,” doporučuje Karel Klusák ze společnosti Intact, která zprostředkovává jazykové pobyty v cizině.

Čtením v cizím jazyce si dítě rozšiřuje slovní zásobu a upevňuje větnou skladbu. Na trhu existuje celá řada zjednodušené četby dle aktuální jazykové úrovně. Pokud víte, že má vaše dítě rádo například fantasy či detektivku, jistě nebude problém nalézt knihu v jeho oblíbeném žánru.

„Při četbě je důležité porozumět hlavní myšlence, nikoli naprosto všemu, takříkajíc slovo od slova. Další možnost pak představují časopisy, které jsou rovněž k dostání v několika jazykových úrovních. A to i pro začátečníky, jejichž součástí je český slovníček obtížnějších výrazů,” radí lektoři ze Skřivánka.

Jazykový pobyt v cizí zemi

V případě starších dětí se otevírají také další možnosti. „Jako vůbec nejefektivnější forma výuky se prosazují jazykové pobyty, kde je student 24 hodin denně ponořen do cílového jazyka a kultury,” vysvětluje Miloslav Tlamicha.

Pokud jste žádný pobyt narychlo nesehnali, nezoufejte a spojte příjemné s užitečným. Studuje-li vaše ratolest němčinu, můžete o jarních prázdninách vyrazit na rodinný výlet do Rakouska, nebo naopak si procvičit angličtinu v rámci objevování krás Londýna.

Jazyková škola

Pro většinu z nás, a pro děti obzvláště, je nejoblíbenějším prostředkem, jak se naučit či prohloubit znalost cizího jazyka, výuka v jazykové škole.

„Při výběru se zaměřte na metody výuky, které škola nabízí. Výuka by měla především povzbuzovat k aktivitě a inspirovat k vlastnímu úsilí. Dále by vám měla garantovat pokroky – dokáže vámi vybraná škola přesně definovat, do jaké míry se jazyková kompetence zlepší za půl roku, za rok, za dva roky...” dodává Tlamicha.

Zážitkové kurzy

V poslední době jsou velkým trendem kurzy probíhající mimo klasické výukové prostředí, jejichž cílem je učit se jazyk prostřednictvím co nejvíce smyslů, a to ve spojení se zajímavou a zábavnou aktivitou, jako je např. angličtina s jógou, výlet do zoo, plavba na parníku, cyklovýlet, návštěva historického centra či „hon za pokladem“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám