Hlavní obsah

Tříletá dívka je nejmladší pacientkou s cukrovkou 2. typu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projevy cukrovky 2. typu bývají ve většině případů následkem dlouhodobého nezdravého životního stylu. Nejčastěji se toto onemocnění proto vyskytuje u lidí středního a staršího věku. To ale nemusí platit vždy. Důkazem je teprve tříletá dívka s touto diagnózou, která je považována za nejmladšího pacienta s tímto druhem cukrovky.

Foto: Profimedia.cz

Naprosto nevyhovující strava a nedostatek pohybu u dětí má vliv na velký nárůst dětské obezity, čímž se také zvyšuje riziko výskytu cukrovky v dřívějším věku. Ilustrační foto

Článek

Lékaři případ dívky konzultovali na výročním zasedání Evropské asociace pro výzkum diabetu, které proběhlo tento týden ve Stockholmu.

Mezi první příznaky patřilo nadměrné močení a téměř neustálá žízeň. V rodinné anamnéze se ale cukrovka nevyskytovala, a proto nejdříve praktický lékař nepojal větší podezření na tuto nemoc v tak raném věku. A to i přesto, že jsou oba rodiče obézní. Diabetes u nich ale nebyl doposud prokázán.

Dívka je ve třech letech také obézní a váží téměř 34 kilogramů, což je více než dvojnásobek běžné váhy dítěte podobného stáří, uvádí server FoxNews.

Špatné stravování 

Jak se později zjistilo po určení diagnózy, na vině jako u mnohých dalších bylo nezdravé stravování. Jídlo konzumované v rodině a podávané dívce bylo plné tuků a kalorií, a proto se u dívky závažnější forma nemoci projevila tak brzy.

Po určení přesných výsledků dostala malá slečna tekutou formu léku na diabetes a v celé rodině byla ihned nařízena změna životního stylu. Rodičům bylo také důsledně doporučeno, aby dceři zajistili pravidelnou fyzickou aktivitu.

Šest měsíců po zjištění nemoci dívka shodila téměř čtvrtinu své váhy. „Zvrat alespoň trochu k lepšímu v rámci diabetu 2. typu u obézních dětí je ve včasné diagnostice. Potřebná je také specifická léčba a bezpodmínečná je změna životního stylu,“ uvedl doktor Michael Yafi, vedoucí dětské endokrinologie na Texaské univerzitě v Houstonu.

Celosvětový nárůst výskytu diabetu 2. typu u dětí přímo souvisí s přibýváním případů dětské obezity, proto by s tím měli odborní a praktičtí lékaři více počítat a být připraveni situaci zavčas řešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Lék na cholesterol spouští cukrovku

Statiny, léky, které mají snížit riziko srdečních nemocí, mají nežádoucí a značně rizikový vedlejší účinek – zvyšují nebezpečí propuknutí cukrovky. Ti, kdo...

Výběr článků

Načítám