Hlavní obsah

Jak těhotenství a kojení ovlivňují zrak ženy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen si s těhotenstvím kromě velké radosti spojuje především ranní nevolnost, únavu a přibírání na váze. Rozbouřené hormony ale způsobují nastávajícím matkám i řadu dalších překvapení, například zhoršení zraku.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se v těhotenství nebo po porodu vyskytnou potíže se zrakem, obvykle nejde o trvalý stav.

Článek

Třiatřicetiletá Marcela měla před otěhotněním -4 dioptrie na každém oku. „Střídala jsem čočky a brýle, ale kolem desátého týdne těhotenství mi najednou čočky začaly vadit. Měla jsem suché, unavené oči a popraskané žilky. Kolem dvacátého týdne se to ale zase uklidnilo,“ popisuje žena.

Po porodu se problém vrátil a navíc měla novopečená maminka dojem, že vidí hůře. „Nebylo to výrazné, ale hlavně v brýlích jsem nemohla přečíst SPZ auta a obtížněji jsem luštila i titulky v televizi. Zašla jsem si na oční a lékařka zjistila, že se mi krátkozrakost zhoršila o čtvrt dioptrie. Doporučila mi ale, ať počkám, až přestanu kojit, a měla pravdu. Když jsem s kojením po roce přestala, zase jsem se vrátila na své -4 dioptrie a skončily i problémy se suchýma očima. Teď jsem čerstvě těhotná podruhé a čekám, jestli se to bude opakovat.“

V těhotenství kolísá u ženy hladina hormonů, mění se metabolismus i krevní oběh a tělo více zadržuje vodu. To vše může mimo jiné ovlivňovat i zrak.

„Některé nastávající maminky se setkají se syndromem suchého oka, jiné s rozostřeným viděním, většina však žádné potíže nepozoruje. A u těch, u kterých se v těhotenství nebo po porodu vyskytnou potíže se zrakem, obvykle nejde o trvalý stav,“ uklidňuje gynekolog Ondřej Matěna z institutu reprodukční medicíny Unica.

Co přesně se v těle těhotné ženy děje?

„Nadměrným vylučováním hormonu relaxinu v těhotenství dochází k uvolňování kolagenu a k jistému roztažení oka, což může mít za následek změnu dioptrií,“ upřesňuje oftalmoložka Ivana Macejová z centra laserové chirurgie Oftum a dodává: „Nadměrné zadržování vody v těle zase může způsobit menší změny v tloušťce a zakřivení rohovky, a to vede k rozostřenému vidění.“

Poměrně často se také stává, že dlouholeté nositelky kontaktních čoček během těhotenství najednou zjistí, že je oči pod čočkami pálí, že jim popraskaly žilky v oku a že se lépe cítí v brýlích. Těhotenské hormony totiž zároveň ovlivňují tvorbu slz (tělo jich vytváří méně), což může vést k syndromu suchého oka. Nastávající mamince mohou pomoci umělé slzy v kapkách, případně může omezit nošení čoček na nezbytně nutnou dobu.

„Rozhodně se ale nedoporučuje podstupovat laserovou korekci zraku v průběhu těhotenství, šestinedělí a kojení. Stejně tak je obvykle zbytečné pořizovat si silnější brýle nebo kontaktní čočky, zrak se do dvou měsíců od ukončení kojení obvykle vrátí do normálu. Samozřejmě za předpokladu, že se oční vada – nejčastěji krátkozrakost – nezhorší o několik dioptrií a žena nemá potíže vykonávat běžné činnosti,“ doplňuje oční lékařka.

Pokud žena trpí silnou krátkozrakostí, přibližně od -8 dioptrií, měla by být v průběhu těhotenství pod dohledem očního lékaře. To platí i v případě, že si silné dioptrie nechala v minulosti odstranit laserem. Oční lékař by měl zkontrolovat oční pozadí, protože je více náchylné k odchlípnutí sítnice. Samotná krátkozrakost i s určitými změnami na sítnici však ještě nepředstavuje překážku vedení porodu přirozenou cestou.

Kdy je lepší zvolit císařský řez

„Podle České oftalmologické společnosti není žádná stabilní dioptrická vada indikací k provedení císařského řezu. Absolutní indikací jsou ovšem stavy po odchlípnutí sítnice,“ upřesňuje MUDr. Ondřej Matěna.

Při silné krátkozrakosti může také docházet ke ztenčování sítnice, případně se na ní mohou objevit drobné trhlinky.

„Je důležité dobře zhodnotit rizika a dát nastávající mamince doporučení, rozhodnutí je na ní. Při přirozeném porodu také někdy mohou popraskat drobné cévy v oku, případně se může vyskytnout krvácení do sítnice, což ale nezpůsobuje žádné trvalé následky a tělo si s tím během pár dnů poradí samo,“ dodává oční lékařka.

Některé krátkozraké ženy také řeší, jestli podstoupit laserovou korekci ještě před těhotenstvím, nebo ji absolvovat až po dětech.

„Jestliže trpíte krátkozrakostí již od dětství nebo dospívání, nemá smysl čekat až do doby, než porodíte děti. Do té doby utratíte za kontaktní čočky nebo brýle víc, než stojí laserová korekce, navíc budete zbytečně omezována. Zákrok nemá vliv na to, zda se vám během těhotenství zrak zhorší nebo ne. Nemusíte mít ani strach, že vám oko po laserové korekci během porodu ,praskne´, to je naprostý nesmysl. Seriózní kliniky dnes navíc běžně dávají na zákrok doživotní záruku, takže pokud by se vám zrak po porodu a kojení zhoršil trvale, zdarma to opět opraví,“ dodává MUDr. Macejová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám