Hlavní obsah

Ladislav i přes své těžké postižení dělá neustále pokroky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ladislav hned po narození prodělal nějakou infekci, kvůli které musel prvních 14 dní svého života strávit v inkubátoru. Posléze se vše zdálo již v pořádku, ale nebylo. Rodiče velmi záhy zjistili, že vývoj chlapce není takový, jaký by měl být. To velmi záhy potvrdili i lékaři. Po všemožných vyšetřeních byl verdikt jednoznačný - kvadruparetická forma dětské mozkové obrny.

Foto: archív rodiny Jermanových

Malý Ladislav Jerman

Článek

Pro rodiče tak nastal psychicky i fyzicky náročný kolotoč, ve kterém se točí již pět let. Ladislav ani po takové době nechodí, bez pomoci nestojí, a dokonce ani nesedí. Vyslovuje jen několik slov a je zcela závislý na plenkách. Jeho vývoj je výrazně pomalejší, než je tomu u zdravých dětí, ale stále k němu dochází, byť po nepatrných krůčkách. Pokroky jsou vidět jak v oblasti rozvoje intelektu, socializace, ale také po fyzické stránce. Každé cvičení je znát.

Rodiče využívají všechny dostupné možnosti, jak synovi pomoci. Kromě pomůcek jako Vojtův stůl a speciální kočárek, na který přispěli sponzoři, mu spoustu potřebných věcí vyrobili i sami rodiče. Tak aby mohl i doma maximálně rehabilitovat.

Foto: archív rodiny Jermanových

Ládík

Vedle pomůcek pro cvičení a polohování malému chlapci v jeho boji s obrnou velmi výrazně pomáhá lázeňská péče. Rehabilitačně ozdravné pobyty v lázních ho vždy posunou o krůček dál. Bohužel tyto pobyty jsou mimořádně nákladné a jen některé z nich hradí zdravotní pojišťovny. Pro letošní rok neurolog malému Ladislavovi naplánoval účast v čtyřtýdenním programu KLIM-THERAPY, který však pojišťovna nehradí. Cena programu je 49 117 Kč, a to je nad možnosti rodičů.

Většinu svých příjmů dávají do každodenní péče o syna, která je nejen psychicky i fyzicky vyčerpávající, ale  také mimořádně finančně náročná.

Více se o chlapci dozvíte na www.ladicek.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám