Hlavní obsah

Matky jsou při výchově mnohem přísnější na dcery než na syny

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výchova dítěte není rozhodně nic jednoduchého. Každý rodič se snaží svého potomka vychovávat co nejlépe, a pokud je dětí v rodině víc, nedělat mezi nimi žádné rozdíly. I tak to ale podle vědců mnohé matky dělají. Při výchově dcery jsou častokrát automaticky přísnější a nedovolí jim tolik věcí, které by trpěly u synů.

Foto: Profimedia.cz

I když to mnohé matky nepřiznají, jsou ve výchově svých dětí mnohem přísnější na dcery, synové mají větší volnost.

Článek

Ačkoli téměř každá matka má před narozením dětí zásadu, že je bude vychovávat stejně, ve skutečnosti je vychovávají odlišně. Potvrzuje to i nedávný průzkum, který zveřejnil server Daily Telegraph. Podle něj devět z deseti matek přiznává, že ve výchově svých dětí (pokud jde o syna a dceru) dělají rozdíly, a to často zcela automaticky.

U chlapců se totiž běžně předpokládá, že to budou raubíři, a proto u nich matky tolerují mnohem více skopičin a prohřešků. U holčiček se už ale od mala očekává, že z nich vyrostou slušně vychované dámy. Je pak tedy zcela běžné, že se bude maminka dětí zlobit víc na dceru, že přišla z procházky špinavá a s roztrhaným oblečením, než na syna, u kterého se to tak nějak stejně čekalo.

Různé pohlaví, různé důsledky

Výsledky studie mezi 2500 rodičovskými páry, kterou si nechal zpracovat internetový server Netmums, naznačují, že "běžné stereotypy" kolem výchovy holčiček a chlapců se častěji dědí, než že by se je rodiče někde naučili.

Ze zjištění také vyplynulo, že jedna z pěti matek pustí syna ven, i když se špatně choval, přičemž dcera by za stejné situace dostala vynadáno nebo domácí vězení.

Pohlaví tedy hraje při řešení stejných situací zásadní roli. Je důležitým faktorem také při označování vlastností u chlapců a dívek. Zatímco chlapci jsou více považováni za "veselé, drzé, hravé a milující" dívky jsou častěji označovány za "nervózní, odmlouvavé, horlivé a seriózní".

Podle vědců je tedy vcelku nasnadě tvrzení, že zaběhlé stereotypy ve výchově při rozdílu pohlaví mohou mít vážný a dlouhotrvající dopad na dívky i jejich budoucí život.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak mluvit s dětmi o smrti a umírání

Do nebíčka, nebo do peklíčka? Ptáme se spolu s dětmi, když dáváme svobodu berušce a nevíme, kam poletí. Takto bychom mohli začít téma smrti u malých dětí,...

Již nemluvňata můžeme učit samostatnosti

Samostatnosti je děti třeba učit již od nemluvněte. Pokud budou rodiče děcku odpírat možnost volby a budou posouvat učení se zodpovědnosti do pozdního,...

Výběr článků

Načítám