Těhotné ženy, které pily sklenku vína (175 ml), 50 ml destilátu nebo zhruba půllitr piva týdně, podle odborníků své děti nijak neohrozily. Ale u dětí, jejichž matky holdovaly v těhotenství alkoholu pravidelně a vydatně, je vyšší pravděpodobnost hyperaktivity i problémů týkajících se chování a emočního rozvoje, uvádějí vědci.

"Mluvíme maximálně o jedné až dvou sklenkách alkoholu týdně," říká Yvonne Kellyová z Londýnské univerzity. "Mírnými konzumentkami alkoholu jsou typicky například ženy, které si příležitostně při rodinné oslavě dopřejí skleničku," dodala.

Předchozí studie se převážně zaměřily na těžkou konzumaci alkoholu v těhotenství a došly k závěru, že může způsobit vážné poškození dítěte. Zdravotníci proto doporučují těhotným ženám, aby příjem alkoholu držely na minimální hladině.