Hlavní obsah

Hračky by měly být především bezpečné a rozvíjet schopnosti dítěte

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat tu nejvhodnější hračku pro naše děťátko není vůbec jednoduché. Na trhu je tolik možností, že je někdy lepší se obchodům s hračkami vyhnout. Když už se ale rodiče rozhodnou pro nákup hraček, pak by měli upřednostňovat hračky podporující psychomotorický vývoj. Zájem o tyto hračky každým rokem stoupá a v letošním roce jsou doslova hitem.

Foto: Dana Klejnová, Novinky

Ani s množstvím hraček se to nemá přehánět. Pokud dítě dostane naráz více hraček, neví co dříve a nedokáže se většinou plně zaměřit na jednu jedinou hračku a skutečně si s ní hrát.

Článek

„Hitem současnosti jsou multiaktivní hračky, které jednak zaujmou a zároveň dítě podporují ve smyslovém, motorickém a emocionálním vývoji. Malé děti mají také rády různé formy zvukových hraček, se kterými se mohou učit třeba hlasy zvířat, opakovat slova nebo zpívat melodie,“ říká Zora Machová, spolumajitelka společnosti For Baby.

Novinkou jsou pak svítící hračky fotoluminiscenčního materiálu a nejrůznější hračky s mp3 přehrávačem, které umožňují široké využití, například při výuce cizích jazyků.  

Bezpečnost nade vše

Rodiče by však měli být obezřetní a zajímat se o bezpečnost hraček. Například dovážené hračky by měly podléhat normě Evropské unie EN71, která stanovuje limity v otázkách fyzické bezpečnosti i chemického složení. 

„Je potřeba dbát na bezpečnost a nezávadnost materiálů u všech hraček, obzvláště u těch pro nejmenší. Je lepší sáhnout po renomovaných, známých značkách, které své výrobky prověřují a vyrábějí je z nezávadných materiálů. Rodiče by si měli dát pozor na různé napodobeniny známých značek a vyhýbat se jim. Mohou totiž obsahovat ftaláty, nonylfenoly nebo olovo – tyto látky jsou pro zdraví dětí velmi škodlivé,“ upozorňuje dětská lékařka Renata Jechová.

Důležitý rozvoj

Hračky by měly především sloužit k rozvoji dítěte. Měly by podporovat jemnou motoriku, smysly, představivost, vnímavost a poznávání, schopnost získat citové vjemy, pochopení příčiny a následků.

Hračky totiž dítěti přibližují reálný svět a i díky nim je schopné pochopit mnohé věci snáz.

Přesto ani s množstvím hraček se to nemá přehánět. Pokud dítě dostane naráz více hraček, neví co dříve a nedokáže se většinou plně zaměřit na jednu jedinou hračku a skutečně si s ní hrát. Proto i odborníci doporučují při nákupu hraček upřednostnit kvalitu před kvantitou a hračky raději kupovat v ověřených prodejnách či v případě miminek lékárnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám