Hlavní obsah

Kyselina listová snižuje riziko vady plodu až na polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyselinu listovou si člověk nedovede sám vytvořit, a proto ji musíme přijímat ve stravě. Tato látka je velmi důležitá zejména pro těhotné ženy a ty, které se chystají otěhotnět. Otěhotnění je jednodušší a nervová soustava dítěte se správně vyvíjí.

Článek

Pokud mluvíme o vadě plodu z důvodu nedostatku kyseliny listové, má se na mysli zejména rozštěp páteře. Tato porucha může být různě závažná. Objevit se může dokonce až v dospělosti v podobě bolesti zad," vysvětlila Monika Divišová, renomovaná výživová poradkyně z Centra péče Wellnessia.

Za účinnou preventivní dávku lze považovat 400 mikrogramů kyseliny listové denně. Ideální je, pokud se dostatečné hladiny tohoto vitamínu (někdy také vitamin B9) dosáhne již v okamžiku samotného početí. Pokud tedy plánujete rodinu, příjem kyseliny listové zvyšte již klidně 8 - 12 týdnů před početím.

Cvičitelka a odbornice na zdravý životní styl Hanka Kynychová radí, jaká strava prospěšnou látku obsahuje.

Stačí tři krajíčky denně

"Už tři krajíčky chleba s kyselinou listovou pokryjí polovinu denní doporučené potřeby kyseliny listové u těhotné ženy. Další zdroje jsou například v syrové zelenině, v oříšcích a slunečnicových semínkách, celozrnných výrobcích, játrech, chřestu, luštěninách, bobulovitém ovoci či špenátu," uvádí Hanka Kynychová.

Doporučovaná horní hranice u dospělých je asi 1 000 mikrogramů za den. "Dvě stě mikrogramů vám dodá například dvanáct stonků chřestu nebo čtyři krajíčky chleba obohaceného kyselinou listovou. U dětí se doporučovaná denní dávka pohybuje kolem sta mikrogramů.

Nedostatek kyseliny listové se projevuje únavou, poruchou růstu a krvetvorby," dodává Monika Divišová.

Reklama

Související témata:

Související články

Víte, co je "vitamín života"?

Ve velké rodině vitamínů, bez kterých se neobejde tělo žádného člověka, je jeden, který bývá někdy neprávem přehlížený, ačkoli má pro lidské zdraví naprosto...

Kyselina listová zpomaluje ztrátu sluchu

Nizozemští odborníci zjistili, že kyselina listová může zpomalit ztrátu sluchu způsobenou stářím. Její nedostatek působí nejen ztrátu sluchu, ale také zvyšuje...

Výběr článků

Načítám