Hlavní obsah

Jak po porodu úspěšně zvládnout sex

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy je možné začít se sexem po porodu? Lékaři obvykle doporučují konec šestinedělí, během kterého dochází například k čištění a zavinování dělohy.

Foto: Profimedia.cz

Intimita je i v období těsně po porodu velmi důležitá.

Článek

Některé ženy přiznávají, že to zvládly dřív. Naprostá většina z nich však myslí i po šestinedělí spíš na spaní než na sex. To má své prozaické důvody. Jejich životní rytmus začne určovat kojení a starost o miminko. Než získají v péči o něj jistotu a přehled, stojí je to dost fyzických i psychických sil.

Fakt, že se většina z nich nežene do sexuálních hrátek, má své další vážné důvody. „Ženský organismus vylučuje hormon prolaktin,“ říká MUDr. Dagmar Makalová, gynekoložka z Prahy. „Ten řídí tvorbu mléka, ale zároveň tlumí chuť na sex.“ Většina kojících žen navíc nemenstruuje. Má tedy nízkou hladinu pohlavních hormonů estrogenů. A to je další příčina, proč slábne jejich sexuální touha.

Připadají si tlusté a málo přitažlivé

Hodně maminek během těhotenství přibere a po porodu se zbaví jen části nadbytečných kil. Připadají si pak tlusté a málo přitažlivé. Což může být podle gynekologů další možný důvod, proč je sexuální styk neláká tak jako dřív.

Škoda že se hodně žen s tímto stavem rychle smíří a nejsou ochotné udělat víc pro to, aby přebytečná kila shodily.

Některým z nich se navíc špatně hojí hráz, kterou jim lékaři nastřihávají při porodu. Nebo u nich snáz dochází k nepříjemnému dráždění, případně i drobnému natrhávání této jizvy kvůli tenčí a sušší sliznici.

Řadu dalších komplikací, například nechtěný únik moči, může způsobit svalstvo pánevního dna, které po těhotenství a porodu ochabne.

Nejrůznější pocity žen a jejich problémy velmi výstižně zachycuje knížka Manuál pro začínající maminky (nakladatelství Smart Grada).

Nejdůležitější je najít si čas na sebe

„Většina těchto potíží se dá řešit,“ zdůrazňuje doktorka Makalová. „Žena se naučí například cviky pánevního dna nebo využije při pohlavním styku zvlhčovací gely anebo jí pomůžou čípky s estrogeny, které zlepší kondici pochvy a zmírní valnou část zmíněných problémů, při tom budou působit pouze lokálně.“

Jiným praktickým řešením trablů může být orální sex a další techniky vzájemného uspokojení, při kterých nedochází k pohlavnímu styku.

Nejdůležitější je, aby si žena dokázala při unavující péči o kojence vyšetřit čas na sebe. Není podstatné, jestli bude chodit na cvičení, zajde si popovídat s kamarádkou nebo s manželem navštíví přátele. Důležité je vypnout a chvíli si užívat něco jiného než starosti o nemluvně. Pak se v ní začne znovu probouzet i chuť na sex.

Nové emoce a změna vztahu

S čím si musí poradit hlavně sama, je prudká změna v manželství. Po porodu přestane být středem její pozornosti manžel. Všechno se začne točit kolem miminka. Což je přirozené, ale nemělo by to na druhou stranu zacházet příliš daleko. Tedy do extrémů, kdy se z muže stane téměř výhradně servisman.

„Spousta žen si neuvědomí, že sice porodily, ale jejich manžel ne,“ komentovala situaci po porodu moje známá, která už má dvě odrostlé děti. Zároveň mi zdůraznila, že muž, který si s miminkem rád hraje a ví si s ním rady, umí ho uspat, vykoupat, přebalit nebo nakrmit, působí na většinu žen přitažlivě. „Hezký vztah k dětem je pro ně něco jako afrodiziakum,“ smála se. „Většinu bab na něj vždycky dostane.“

Bez hormonů

Ve Francii se stala populární nehormonální antikoncepce, vhodná i pro ženy, které kojí. Jde o krém nebo globule, které si žena zavede do pochvy před každým, i opakovaným pohlavním stykem. Během krátké chvíle zahustí hlen v děložním čípku tak, že se stane pro spermie prakticky neprostupný. Ty navíc znehybní. Působí pouze v pochvě a nenaruší poševní prostředí. Nevýhodou je, že díky chybám, kterých se ženy občas dopouštějí při užívání, vykazují trochu menší spolehlivost než hormonální antikoncepce.

Antikoncepce pro kojící maminky

Žena, která kojí, nemůže otěhotnět. „To je velmi rozšířený mýtus, bohužel falešný,“ říká doktorka Makalová. „Může otěhotnět. Proto je potřeba, aby se zajímala o možnou antikoncepci.“ Gynekologové ženám nedoporučují klasické antikoncepční pilulky. Obsahují totiž estrogeny, které mírně zvyšují riziko trombózy, snižují tvorbu mateřského mléka a často mění i jeho chuť. Kojenec ho pak může začít odmítat.

Pokles estrogenů způsobuje:

- ženské pohlavní orgány reagují méně citlivě, respektive jsou méně vzrušivé;

- sliznice pochvy začne být tenčí a zranitelnější;

- řada žen si pak stěžuje na nedostatečnou vlhkost při pohlavním styku, který snadno může být bolestivý.

Vhodná je proto antikoncepce bez estrogenů, jen s hormonem gestagenem. Maminky si mohou vybrat mezi minipilulkami, injekcí, podkožním implantátem a nitroděložním tělískem s hormonem. To je vhodné hlavně pro maminky, které už nechtějí mít další dítě. Jeho cena se totiž pohybuje kolem 6000 Kč. Řada žen si ho pořizuje na splátky. Hormon, který tělísko obsahuje, působí lokálně, mírní potíže s menstruací a řadu dalších problémů.

Reklama

Související články

Specialistka na miminka radí co a jak

Předporodní kurzy a odborná podpora po návratu z porodnice usnadňují start v novém režimu. Bývalá sestřička Eva Barešová budovala asistenční firmu dva roky....

Výběr článků

Načítám