Hlavní obsah

Za dětské sebevraždy mohou nejčastěji konflikty s rodiči a láska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastějšími motivy, proč se děti a dospívající pokoušejí o sebevraždu, jsou podle dětských psychiatrů problémy v rodině a neúspěchy s prvními láskami.

Článek

Podle psychiatričky Jany Kocourkové z Fakultní nemocnice Motol se ročně v Česku zabije kolem padesáti dětí a mladých do 20 let. Počet pokusů je ale několikanásobně vyšší. Odhaduje se, že na jednu dokonanou sebevraždu připadá až 100 pokusů. Zatímco v počtech dokonaných sebevražd převažují výrazně chlapci, u pokusů jsou to naopak dívky.

Když se lékaři ptají dětí a adolescentů, co je příčinou jejich pokusu, odpovídají prý, že vztahy a neúspěchy v lásce.

"Většinou se ale přijde na to, že dítě necítí dostatek citu a podpory v rodině, která ho v tu chvíli nepodrží a nedokáže mu pomoci. Jedná se o tzv. multifaktoriální příčiny," řekla Kocourková.

Rozvod rodičů

Na mladé dospělé podle psychiatrů hodně doléhají třeba rozvodové spory rodičů. "Mnohdy si rodiče myslí, že dítě už je starší, že pochopí, že třeba maminka má taky svůj život a najde si druhého muže, ale dítě to prostě vnímá jinak," vysvětluje ředitelka dětské psychiatrické léčebny v Opařanech na Táborsku Iva Hodková.

Podle Hodkové existují určité varovné signály, podle kterých rodiče mohou poznat, k jakému kroku se jejich potomek odhodlává. Jde třeba o sebepoškozování, například řezání žiletkou nebo nožem do rukou. Některé děti se o sebevraždy pokoušejí opakovaně. Trpí poruchami nálad, depresemi, nebo naopak mánií.

Dlouhodobá deprese

"Problém je v tom, že nám děti posílají strašně pozdě, kdy už sebevražda hrozí, deprese tam je několik měsíců a nikoho nenapadne s tím něco dělat," říká dětský psychiatr Ivo Paclt.

Někteří odpůrci psychiatrie upozorňují na to, že sebevraždy páchají často adolescenti, kteří užívají antidepresiva. Například Občanská komise za lidská práva, kterou založili scientologové, tvrdí, že antidepresiva dokonce způsobují sebevražedné chování mladých lidí.

Podle Paclta žádné antidepresivum nemůže bezprostředně zabránit tomu, aby člověk spáchal sebevraždu. Lék totiž začíná působit až v druhém týdnu užívání. Do té doby by měl být pacient se sebevražednými úmysly v úzkém kontaktu s lékařem. U dětí a dospívajících se poté hlavní důraz v psychiatrické léčbě klade na psychoterapii.

Například ve Spojených státech jednu dobu panovalo doporučení nepodávat antidepresiva dětem a řešit deprese jen psychoterapií. Výsledkem podle Paclta bylo, že za tři roky výrazně stoupla sebevražednost dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále více lidí navštěvuje psychiatra

Každým rokem stoupá počet pacientů v psychiatrických ordinacích. Podle posledních statistik tuto odbornou pomoc vyhledává více žen než mužů.

Mladík spáchal sebevraždu kvůli exekuci

Strach z hrozící exekuce dohnal třiadvacetiletého mladíka z Plzně k sebevraždě. Již mrtvého jej ve středu večer našli záchranáři v bytě v Zámečnické ulici.

Výběr článků

Načítám