Hlavní obsah

Agentury na hlídání nahradí v létě babičky

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina školek o prázdninách omezuje provoz nebo je zcela zavřená. Mají tak pracovně vytížení rodiče kromě babiček a příbuzných ještě jinou možnost, jak si zajistit o letních prázdninách hlídání pro své děti?

Článek

Kromě příměstských táborů se mohou spolehnout na specializované agentury. Ty obstarávají pravidelné hlídání v rodinách a jsou vám po ruce i v případě, že jejich služby potřebujete pouze výjimečně. Starají se dokonce i o malé marody. Nabízejí také vyzvedávání dětí ze školky nebo jejich doprovod do zájmových kroužků či k lékaři.

Věk hlídaných dětí může být takřka od novorozeňat až po školáky.

Chůvy přijdou domů

„Hlídání poskytujeme ve všední dny, o víkendech i svátcích,“ řekla Právu Helena Toušková z brněnské agentury Mia. „Děti hlídáme o prázdninách stejně jako v běžném roce, i přes noc. Máme dvacet chůviček, jak jim říkáme,“ dodala s tím, že ta, kterou si rodiče vyberou, přijde pak přímo do rodiny.

„Chůvičky si velmi dobře prověřujeme. Většinou jde o studentky vysokých škol, výhradně o nekuřačky a absolventky kurzů první pomoci,“ doplnila ještě.

Za hodinu hlídání jednoho dítěte rodiče zaplatí většinou od 100 do 150 korun, za každé další dítě činí příplatek 20 až 30 korun. Nárazové hlídání je o něco dražší, v průměru u agentur vyjde na 130 korun.

Agentura by měla být pojištěna

Za hlídání v noci pak připlatíte nejčastěji 30 korun na hodinu, víkendy a státní svátky jsou rovněž dražší, a to až o 50 procent základní sazby.

„Hlavní výhodou spolupráce s agenturou je, že vstupujete do obchodního vztahu. Odpadá vlastní vyhledávání a výběr vhodných chův, ten již provedla agentura. Vybrané pečovatelky prověřila, podepsala s nimi pracovní smlouvu a proškolila je,“ vysvětlila dále Toušková.

Podle ní by mělo být samozřejmostí, že agentura je pojištěna proti podnikatelským rizikům. Pojištění by mělo krýt nejen škody na domácnosti způsobené chůvou, ale i úrazy dítěte.

„Při výběru agentury by se měli rodiče řídit tím, jak dlouho funguje na trhu, jakým způsobem nabírá pečovatelky. Zdali ty mají vzdělání v oblasti sociální péče, pedagogiky a zdravovědy,“ uzavřela Toušková.

Agentury a ceny

Ag. ChůvičkaAg. AndílekAg. Amálka
Poupětova 3, 170 00 Praha 7 email: info@chuvicka.cz www.chuvicka.czVinohradská 125, 130 00 Praha 3 Mobil: 737 543 550 www.hlidani-andilek.kvalitne.czMikulova 1578, 14900 Praha 4 Email: agenturaamalka@email.cz www.hlidani-ditete.cz
Jednorázové hlídání: 150 Kč/hod. Dlouhodobé hlídání: 130 Kč/hod. Příplatek za noc: 30 Kč/hod.Jednorázové hlídání: 140 Kč/hod. Dlouhodobé hlídání: 120 Kč/hod. Příplatek za noc: 30 Kč/hod.Jednorázové hlídání: 145 Kč/hod. Dlouhodobé hlídání: 135 Kč/hod. Příplatek za noc: 30 Kč/hod.
Ag. MiaAg. BiboBaby Domestica
Špitálka 33, 602 00 Brno Email: info@mia-hlidani-deti.cz www.mia-hlidani-deti.czHradní 27/37, 710 00 Ostrava E-mail: cerstva@bibo.cz www.bibo.czLidická 7, 150 00 Praha 5 E-mail: www.domestica.cz
Jednorázové hlídání: 130 Kč/hod. Dlouhodobé hlídání: 110 Kč/hod. Příplatek za noc: 0 Kč/hod.Jednorázové hlídání: 180 Kč/hod. Dlouhodobé hlídání: 150 Kč/hod. Příplatek za noc: 30 Kč/hod.Jednorázové hlídání: 180 Kč/hod. Dlouhodobé hlídání: 150 Kč/hod. Příplatek za noc: 20 Kč/hod.

Jak poznat kvalitní chůvu

* Na hlídání se dostavuje včas

* Dětem věnuje soustředěnou pozornost

* Dbá především na bezpečnost a zdraví

* Chová se k dětem vlídně, jeli však třeba, i důrazně

* Vymýšlí pohybové a duševní aktivity

* Respektuje individualitu a zvyky jedince, do ničeho děti nenutí

* Dbá na dodržování hygienických pravidel u dětí

* Informace sdělené dítětem považuje za důvěrné

* V případě mimořádných problémů kontaktuje rodiče

Reklama

Související témata:

Související články

Profesionální chůva místo babičky

"Měla jsem náročné zaměstnání a pečovatelku k dětem. Před služební cestou do zahraničí mi paní, kterou jsem získala přes inzerát, zavolala, že si zlomila nohu,...

Výběr článků

Načítám