Hlavní obsah

Profesionální chůva místo babičky

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Měla jsem náročné zaměstnání a pečovatelku k dětem. Před služební cestou do zahraničí mi paní, kterou jsem získala přes inzerát, zavolala, že si zlomila nohu, a mně nezbylo než zrušit letenky.

Článek

Pak jsem měla pro děti pečovatelky dvě," vzpomíná Jana Míčková Sladká, která si po těchto zkušenostech zřídila v Brně agenturu na hlídání dětí.

Místo babiček je tu BIBO

"Vím, co prožívají zaměstnané ženy, které si chtějí udržet práci a zároveň potřebují mít jistotu, že je o jejich dítě po všech stránkách dobře postaráno," říká podnikatelka. "Stojí to sice peníze, ale jde o investici do budoucna. Nepřijdete o práci ani o sebevědomí."

Ceny za hodinu pravidelného hlídání jsou v BIBO 110 Kč a v Praze 130 Kč. Paušál za celodenní hlídání ve všední den je 1000 a 1200 Kč.

Na námitku, že hodně lidí je vůči chůvám z agentur skeptických, ing. Sladká reagovala: "Také jsem měla pro děti pečovatelku po známosti, proto mám teď agenturu. Její hlavní výhoda je, že když se jedné z našich pečovatelek něco přihodí, okamžitě posílám do rodiny druhou. Jen v Brně jich máme třicet. Po dohodě se postaráme také o děti v Praze."

Nejen hlídání

Brněnská agentura, stejně jako další, které jsme oslovili, nabízí nejen péči o bezpečnost svěřené ratolesti, ale také o její rozvoj. "Naše zaměstnankyně nenahrazují matku, jsou skutečně pečovatelkami, a proto se dětem stoprocentně věnují. Rozvíjejí jejich talent, ať už umělecký, hudební nebo jazykový. Proto si vymiňujeme, že v rodinách nebudou uklízet," zdůrazňuje paní Míčková Sladká.

Šťastný domov

V jižních Čechách se mohou rodiče obracet na agenturu Šťastný domov. Sídlí v Českých Budějovicích, a jak nám řekla její majitelka Libuše Vondráčková, zprostředkovává služby téměř v celém kraji a také v Praze. Dodala, že zájem je kupodivu větší spíš v okresních městech a okolí než v přímo v Českých Budějovicích. "Poptávka ale roste úměrně s tím, jak si lidé uvědomují hodnotu času a jistot, že je o jejich dítě odborně postaráno." V severních Čechách působí mimo jiné i agentura Hula hop. "Živí nás převážně dlouhodobé hlídání, ale už připravujeme kampaň na rozšíření služeb," sdělil nám Jiří Markalous.

Kdo se stará o naše poklady?

Největší obavy mají rodiny z toho, zda mohou pečovatelkám věřit. Z našeho průzkumu vyplynulo, že budování důvěry je pro každou agenturu, která si chce udržet pověst a zákazníky, základním kamenem její existence. Ženy, kterým zprostředkovávají práci v rodinách, si velmi důkladně prověřují a školí. Odborné vzdělání, praxe, výpis z trestního rejstříku, bezúhonnost doložená potvrzením z magistrátu (v agentuře Šťastný domov), diskrétnost, dobrý zdravotní stav, v BIBO i nekuřáctví - to jsou jen některé podmínky, bez nichž adeptka na pozici chůva nebo pečovatelka nemá šanci uspět. "Důležité je i pojištění, které má agentura pro případ škody způsobené v rodině, ale i jako jistotu pro pečovatelku, stane-li se jí pracovní úraz," zdůraznila majitelka brněnské agentury Jana Míčková Sladká.

Něco navíc
Někdy potřebujeme jen vědět, co dělá potomek ve vedlejší místnosti nebo v kočárku pod oknem. To se maminky dozvědí pomocí monitorů dechů, zvukových chůviček a videochůviček. "Rodiče mají přehled nejen pomocí přenášených zvuků, ale i vibrací nebo obrazu," řekl nám jejich prodejce z Ostravy Vítězslav Kolek. Více informací: www.detske-chuvicky.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám