Hlavní obsah

Žvýkačky bez cukru mohou rozvrátit metabolismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nadměrné užívání žvýkaček a bonbonů bez cukru vede k chronickému průjmu, bolestem břicha a drastickému úbytku na váze. Informovali o tom britští lékaři, podle nichž způsobuje nepříjemné zdravotní komplikace sorbitol obsažený v těchto výrobcích.

Článek

Dva pacienti s chronickým průjmem, bolestmi břicha a drastickým úbytkem na váze se po vyšetření přiznali, že denně vyžvýkají několik balíčků žvýkaček. Jednadvacetiletá žena spotřebovala denně tolik cukru prostých žvýkaček, že do svého těla dostala 18 až 20 gramů sorbitolu. Jedno dražé či plátek obsahuje asi 1,25 gramu této látky.

Druhý z pacientů, šestačtyřicetiletý muž, vyžvýkal denně až dvacet žvýkaček, takže do svého těla přijal okolo 30 gramů sorbitolu.

Přestože může tato látka při nadměrném užívání způsobit vážné zdravotní komplikace, po úplném vysazení se obvykle vrátí metabolismus do normy. Oba pacienti po dietě měli normální pohyblivost střev, nabrali ztracenou váhu a přestali trpět průjmem.

„Naše případy demonstrují, že konzumace sorbitolu může způsobit nejen chronický průjem a potíže s peristaltikou, ale také znatelný úbytek na váze,“ uvedli autoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Žvýkání pomáhá proti přejídání

Pokud má člověk tendenci přejídat se a bojuje s bodavým pocitem hladu, měl by se spolehnout na žvýkačku. Pokud si ji dá chvíli před svačinou, sní mnohem méně...

Výběr článků

Načítám