Hlavní obsah

V sedmadvaceti letech ji postihla mrtvice, hrozila jí výměna srdeční chlopně

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Bývalou modelku Evu Hermannovou postihla v pouhých 27 letech mozková příhoda. V době, kdy většina jejích kolegyň zažívá nejlepší léta na molech, budují kariéru nebo rodinnou pohodu, Eva bojovala o svůj život. Příčinu nedokázali lékaři s přesností určit, vinu ale svádějí na antikoncepci.

V sedmadvaceti letech postihla Evu mrtvice, hrozila jí výměna srdeční chlopněVideo: Novinky

 
Článek

Mrtvice přišla velmi nečekaně, bez zjevných příznaků. S přítelem si jako každé běžné ráno dělala snídani, když se jí náhle zatmělo před očima a zatočila se jí hlava. Během minuty ležela na zemi v bezvědomí.

„Přítel byl naštěstí pohotový, zeptal se mě na něco, ale já nebyla schopná odpovědět, protože jsem měla klasické příznaky – ztratila jsem mimiku v obličeji a spadl mi levý koutek, takže věděl, že je zle. Zavolal záchranku,“ popsala dramatické chvíle Eva.

Foto: archiv E. Hermannové

Mladá žena bojovala během jednoho roku hned dvakrát o život.

Do nemocnice v pražském Motole se dostala během několika minut. Absolvovala CT mozku, kde se potvrdila cévní mozková příhoda. Ihned putovala na sál. Z letiště byl odvolán primář Radek Pádr, který mladé ženě zachránil život.

„Sraženina v mozku byla hodně velká a nestačilo ji rozpustit, jak se to dělá běžně, musela se mechanicky odstranit. Lékaři mi tak udělali trombektomii, přes tříslo zavedli přímo do mozku hadičku a sraženinu mechanicky odstranili,“ popsala závažnou operaci laicky Eva.

Příčina antikoncepce

Na příčinu mozkové příhody se však stoprocentně nepřišlo. Eva prodělala mnoho vyšetření, všechna byla negativní.

Jediná možná predispozice byla antikoncepce, která může mít vliv na srážlivost krve. Ta ale sama o sobě nebývá příčinou, tento vedlejší účinek často provází ještě další faktor, který se ale u Evy neprojevil, takže se přesně neví, zda to byl pravý důvod.

I přes dramatičnost celé situace neztrácela Eva naději, a to i přesto, že měla ochrnutou půlku těla a nemohla se téměř hýbat.

Foto: archiv E. Hermannové

Eva s partnerem, který jí zavolal záchranku, čímž jí zachránil život.

„Závažnost situace jsem si začala uvědomovat, až když za mnou začali chodit lékaři se slovy, že je to zázrak. Začaly za mnou chodit rehabilitační sestry a říkaly, že viděly moje CT mozku, které naznačovalo, že bych měla být na vozíčku,“ promluvila o zázračném vysvobození Eva.

Lukáše v 29 letech postihla mrtvice. O pár dní později ho málem zabil orgasmus

Zdraví

Infekce

Pro rodinu byly chvíle, kdy se Eva léčila, náročné. Rodiče jsou z lékařské rodiny. Po odstranění sraženin ale tušili, že je z nejhoršího venku a plně ji podporovali. Ještě horší chvíle pak prožíval Evin přítel, který byl u všeho přítomen a sám poté uznal, že se jednalo o nejhorší chvíle jeho života, protože se o Evu velmi bál.

Po propuštění domů byla Eva stále velmi unavená, lékaři si ale mysleli, že to je následek mozkové příhody. Eva ale tušila, že není vše v pořádku. Bylo jí velmi zle a nedokázala pořádně fungovat.

Jediný, kdo jí tehdy věnoval pozornost, byl její táta, který uznal, že to není normální a začal zjišťovat, jaká je příčina. Nakonec ho napadlo udělat vyšetření krve, ze kterého vyplynulo, že má v těle rozsáhlou infekci.

Thajský mladík zemřel po několika nocích strávených hraním počítačových her

Zahraniční

„Takže začalo další kolo nemocnic. Asi měsíc jsem ležela na infekčním oddělení, dostávala jsem nitrožilně antibiotika. Bohužel na infekci se přišlo příliš pozdě, tudíž se dostala i do srdce a mě čekala další operace,“ vzpomíná dívka s tím, že jí odborníci chtěli vyměňovat chlopeň, což by mělo doživotní následky.

„Naštěstí je v Praze na Homolce úžasný lékař, pan primář Štěpán Černý, který dokázal moji chlopeň zachránit, takže to všechno dobře dopadlo, ale byl to hodně náročný rok,“ popsala své štěstí v neštěstí Eva.

Foto: archiv E. Hermannové

Eva Hermannová se věnovala před mozkovou příhodou modelingu.

Zda byla infekce v krvi způsobena mrtvicí, nebo mrtvice infekcí, se neví. Možné je také to, že infekce se dostala do krve v nemocnici.

Skutečnosti se ale už nikdo nedopátrá a Eva je hlavně ráda, že je naživu a vše dopadlo bez vážnějších následků.

Dlouhé pracovní dny velmi významně zvyšují riziko infarktu a mozkové mrtvice

Zdraví

Vedle velké jizvy na hrudi i na srdci jí nelehký rok zásadně změnil život, a to především v myšlení. Nyní se snaží žít klidně, nestresuje se a je na sebe více opatrná.

Váží si více života a malichernosti jako obyčejná rýma či stres v práci ji nechávají chladnou. Lidem, kteří tyto věcí řeší, vzkazuje: „Buď rád, že jsi zdravej a važ si toho, co máš.“

Život po mrtvici

Zdraví

Mrtvice v číslech

  • Každoročně postihne mrtvice v Česku takřka 30 tisíc lidí. Denně jich v průměru zemře 28.
  • V Česku je mrtvice druhou nejčastější příčinou úmrtí. 
  • Každé čtyři vteřiny někoho na světě postihne mrtvice a každých 40 vteřin jí jeden člověk podlehne. 
  • Pouhých pět minut trvá, než začnou odumírat první mozkové buňky. 
  • Přibližně 70 % pacientů se zcela zotaví, pokud je léčba zahájena do jedné hodiny od vzniku příznaků. 
  • Více než 70 % Čechů nepozná příznaky mozkové mrtvice. 
  • U více než 50 % případů můžeme cévní mozkové příhodě předejít prevencí.

Příznaky

Mezi základní příznaky mrtvice patří pokles koutku u úst a oka, snižování poklesu jedné ruky, celkově může být ochrnutí jedné poloviny těla.

Je to také velmi špatná, nesrozumitelná mluva, často člověk může vypadat, že je opilý. Je důležité dodržovat pravidelný a dostatečný spánek, jíst zdravě a dodržovat zdravý životní styl.

Podle odborníků je důležité šířit mezi lidmi informace o příznacích, příčinách i prevenci vzniku mrtvice. K tomu má pomoci Světový den mrtvice, který připadá na 29. října, během kterého nadační fond vždy plánuje osvětu mezi lidmi po celé republice. Více informací můžete nalézt na webu fondu www.casjemozek.cz.

Reklama

Související články

Mrtvice je hlavně souboj s časem

Cévní mozková příhoda (CMP), označovaná také jako mozková mrtvice nebo odborně iktus, je třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Každým rokem postihne 25 tisíc...

Výběr článků

Načítám