Hlavní obsah

Thajský mladík zemřel po několika nocích strávených hraním počítačových her

Novinky, zkr
Udon Thani

Na mozkovou mrtvici zemřel teprve 17letý thajský chlapec poté, co strávil několik dnů a nocí hraním počítačových her. Přímo v jeho pokoji ho zhrouceného na zemi našel v pondělí jeho otec. Spolu s manželkou se rozhodli případ medializovat, aby ostatní rodiče upozornili na problematiku dětské závislosti na videohrách, informoval server listu The Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Student Piyawat Harikun měl právě prázdniny. Ty trávil tím, že celé dny i noci seděl u svého počítače a hrál akční hry. „Můj syn byl chytrý a ve škole mu to šlo, ale měl velký problém se závislostí na hrách. Snažil jsem se ho varovat před dlouhými hodinami strávenými hraním a on mi slíbil, že to omezí. Jenže než měl šanci to změnit, tak zemřel,“ uvedl Jaranwit Harikun.

Ten mu také poskytl první pomoc, ale marně. Záchranáři po příjezdu konstatovali smrt způsobenou s největší pravděpodobností herním maratonem. Chlapec měl v pokoji několik krabiček od jídla s sebou a lahví od pití.

„Chci, aby smrt mého syna byla varováním pro rodiče, jejichž děti jsou závislé na videohrách. Musí být více důslední v tom, kolik hodin jejich potomci hrají, jinak skončí jako můj syn,“ dodal chlapcův otec.

Světová zdravotnická organizace uznává závislost na hraní počítačových her jako nemoc. Diagnóza s označením "herní choroba" (gaming disorder) se vztahuje na lidi, kteří tráví hodiny hraním videoher, přičemž tato závislost trvale mění jejich životy. Hráči se přitom nedokážou své vášně vzdát.

Reklama

Výběr článků

Načítám