Hlavní obsah

Téměř polovina mužů kvůli Vánocům upadá do depresí

Ne každý vánoční atmosféru vnímá s radostí a optimismem. Pro mnoho lidí je tento čas, kdy na ně dolehnou chmury nahromaděné za celý rok a upadají do těžké deprese. Podle nového britského průzkumu se tak děje až u téměř poloviny mužů.

Foto: Profimedia.cz

Muži páchají sebevraždu třikrát častěji než ženy.

Článek

Organizace Samaritans poskytující psychologickou péči po telefonu tvrdí, že depresi zažívá v období kolem Vánoc osmačtyřicet procent mužů. Sedmatřicet procent mužů se cítí osaměle v čase, který je tradičně považován za období rodinného a přátelského setkávání. Třicet procent mužů prožívá extrémní stres a úzkosti kvůli potížím s penězi a ve vztahu.

„Vánoce mohou být palčivým časem, vytahují napovrch problémy, kterým lidé celý rok jinak čelí, a jindy normálně silné jedince mohou učinit neschopnými se s tím vyrovnat. Nasloucháme lidem, kteří nám říkají, jak jsou sami, že přišli o svého partnera nebo mají obrovské finanční dluhy. A je teď mnohem těžší se s tím vyrovnat, protože všichni očekávají, že každý se bude bavit a bude šťastný,“ uvedl mluvčí společnosti Samaritans v rozhovoru pro deník The Independent.

Muži utíkají k sebevraždě častěji

Muži páchají sebevraždu třikrát častěji než ženy. Ve stáří jsou muži také mnohem osamělejší a opuštěnější. To je tím, že většinu života prožívají s partnerkou, která je většinou iniciátorkou společenských a rodinných setkání. Muži mají v sociální komunikaci horší dovednosti, mívají méně přátel, takže se nakonec cítí osamělejší. Navíc méně věří terapii a mají problém se svěřovat, častěji své problémy v sobě dusí. Terapii berou jako selhání.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

V Česku terapii po telefonu zdarma poskytuje řada regionálních linek, celostátně Linka Bezpečí pro děti, mladistvé a dospělé do šestadvaceti let. Pro děti, mládež ale i dospělé pak funguje Modrá Linka neboli Linka důvěry. Na seniory se specializuje telefonická krizová pomoc Život 90.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevhodný vánoční dárek může zničit vztah

Nedílnou součástí předvánočního období je shánění dárků pro naše blízké. Byť jejich předávání není tím nejpodstatnějším, není dobré výběr „odfláknout”. Může se...

Výběr článků

Načítám