Hlavní obsah

Rozruch kolem cholesterolu

Právo, Petr Veselý

Nedávno vzbudila velkou pozornost zpráva deníku The Washington Post o tom, že se experti americké vlády, kteří sestavují potravinová doporučení, rozhodli odvolat varování před cholesterolem. Už ho prý nepovažují za znepokojivou látku. Ne všichni ale pochopili jejich zprávu tak, jak měli.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odborníci nezrušili varování před zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Jenom dospěli k závěru, že ten z potravy není tak nebezpečný, protože tolik neovlivňuje množství této látky v krvi.

„Nebezpečnější než potraviny obsahující hodně cholesterolu jsou nasycené mastné kyseliny, které najdeme hlavně v živočišných tucích,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová DiS, členka Fóra zdravé výživy.

„Těch obsahuje hodně například slanina, špek, sádlo, uzeniny, máslo, tučné mléčné výrobky včetně sýrů a další potraviny. Také je najdeme v některých pekařských a cukrářských výrobcích, kde je zdrojem zmíněných kyselin palmojádrový nebo kokosový tuk,“ dodává.

Velmi rizikové jsou podle Boháčové rovněž transmastné kyseliny. I s těmi se můžeme ještě dnes setkat v uvedených výrobcích, které obsahují částečně ztužený tuk. Používá se do náplní, polev, při výrobě sušenek, croissantů, zákusků, dortů apod. Pro cévy představuje ještě nebezpečnější látku než nasycené mastné kyseliny. Kdysi byly transtuky i v nekvalitních margarínech, dnes je tam prakticky nenajdete.

Dobré a špatné tuky

Stále platí, že vysokou hladinu cholesterolu je potřeba léčit a snižovat, jinak nám hrozí větší nebezpečí infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních potíží. Pomůže nám úprava jídelníčku, ve kterém bude málo potravin s transtuky i s nežádoucími živočišnými tuky. „Zmenšíme tím zároveň riziko vzniku prozánětlivého stavu v organismu, který přispívá ke kornatění tepen,“ říká doc. MUDr. Jan Piťha, CSc., vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Nežádoucí tuky je dobré nahradit těmi žádoucími, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, zejména omega3 (ořechy, lněné semínko, tučné mořské ryby apod.). Ty na cévy působí blahodárně a snižují také nebezpečí prozánětlivého stavu.

Skvělý pohyb

Velmi pozitivní vliv má rovněž pohyb. „Pomáhá hubnout, snižovat zmíněný zánět a kardiovaskulární rizika,“ vysvětluje doktor Piťha. Tyto zásady platí roky a nic moc se na nich nezměnilo. To, co se změnilo, je pohled na potraviny obsahující hodně cholesterolu, jako jsou třeba vajíčka.

„Ukázalo se, že hladinu cholesterolu v krvi zas tolik neovlivňují,“ říká Věra Boháčová. „Vajíčka navíc obsahují řadu důležitých látek. Ale i jich by lidé, kteří mají problémy s cholesterolem, měli jíst maximálně jeden kus denně,“ dodává nutriční terapeutka.

Reklama

Výběr článků

Načítám