Hlavní obsah

Romantická svatba? V kině, zoo i na hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na koni, v kočáru, u vody či pod hladinou, ve vrtulníku nebo s lyžemi na nohou. Všude tam a ještě jinde může být svatební den tím nejromantičtějším v životě. Oblíbené jsou v poslední době hlavně svatby v kostýmech, kromě středověkých, které neminuly snad jediný hrad na západě Čech, třeba pohádkové, jež si chystají na letní svatbu snoubenci v Tachově. K nejkrásnějším místům patří i hrad Velhartice na Klatovsku.

Foto: Profimedia.cz

Řada snoubenců dává přednost volné přírodě, výjimkou tak nejsou svatby v zahradách, na vyhlídce či u vody.

Článek

„Byla tu svatba v dobových kostýmech, do nichž jsem byla oděna i já a oddávající. Svatebčané pak udělali novomanželům uličku s meči v ruce a konal se i rytířský turnaj o ruku nevěsty,“ přiblížila matrikářka z Velhartic Magdaléna Kupková.

V červnu se tu konala svatba motorkářská. V černých kožených kalhotách dorazila i nevěsta, úbor doplnila bílým svatebním živůtkem a závojem.

Ženich byl také v koženém, stejně jako asi šest desítek svatebčanů. Další z letošních svateb míří do hradního příkopu, kam ženich s nevěstou přijedou na koních. Před časem si budoucí manželé vybrali pro obřad les u Nemilkova, místo svých tajných dostaveníček. Matrikářka si vzpomněla i na svatbu, kdy si novomanželé nazuli lyže a sjížděli k dolnímu nádvoří. Řada snoubenců dává přednost volné přírodě, výjimkou tak nejsou svatby v zahradách, na vyhlídce či u vody.

V zahradách i u vody

Mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová připomněla zákon o matrikách, který říká, že lidé se mohou brát na veřejně přístupném místě, pokud se tak oba dohodnou. A tak v Budějovicích zažili třeba krásnou svatbu v rozkvetlém třešňovém sadu. Navíc v pátek 13. května…

Olomoucké matrikářce Aleně Daubnerové se zase vybavuje obřad v kině Metropol.

„Svatebčané seděli v hledišti, vlastní obřad proběhl na pódiu a na plátně byly promítány snímky z dětství snoubenců či společných chvil, které spolu dosud strávili.“ A komu se zdá svatba v kině všední, může i do zoo.

Za asistence medvědů

Tři svatby se již konaly v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. První předloni, další dvě pak loni.

„Ta první se uskutečnila v safari výběhu, kde obřad sledovali zpovzdálí přímorožci jihoafričtí. Snoubenci se tu pro obřad rozhodli, protože se v zoo poprvé potkali,“ řekla Právu mluvčí zoo Hana Labská.

Foto: Profimedia.cz

Zbývající dvě svatby se pak podle ní odehrály na terase společného výběhu vlků a medvědů.“ Lásku a věrnost si páry slibují také v hornickém muzeu pod Landekem v Ostravě-Petřkovicích.

„Svatebních obřadů už v našem areálu proběhla řada. Například u kapličky sv. Barbory, která je patronkou horníků, před vchodem do jámy a tři obřady už byly také přímo v historických štolách Albert a František,“ řekl Právu ředitel Landek parku Lumír Plac s tím, že v areálu se konají přibližně tři svatební obřady ročně. Jak dále uvedl, v historické štole byli oddáni také dva mladí lidé, kteří už měli dceru Barborku.

„Mladý muž fandil hornictví, to povolání měli v rodině v tradici a cítili jako vhodné mít svatební obřad ve štole,“ doplnil Plac.

A přípitek? Rum!

Neobvyklé nemusí být jenom místo, ale i obřad a jeho účastníci.„Vzpomínám na svatbu sedmdesátiletých partnerů, kteří si určili i nezvyklý termín, 1. leden. Ke svatbě se rozhodli až v tomto věkově podzimním období, přitom spolu vychovali jedenáct dětí,“ uvedl kastelán hradu a zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský. „A protože prý neměli jednoduchý život, nepřipíjeli si šampaňským, ale rumem. Bylo to zvláštní a neuvěřitelně milé,“ dodal.

Pozor na magická data

Pokud jde o svatby, nelze zapomenout na zvláštní termíny, které pro den D snoubenci často vyhledávají. K oltáři přivedlo řadu snoubenců datum 7. 7. 2007, o rok, den a měsíc později zaznamenali oddávající úředníci také zvýšený zájem o uzavření sňatku. Letošní rok má také „svá“ čísla.

Magické datum 11. 11. 2011 svádí k zásadním rozhodnutím a závazkům, včetně sňatku. Chomutovská numeroložka Camila Karolinss však varuje před jakýmkoliv vážným krokem v tento den. Shluk jedniček a jejich numerický součet do dvaadvacítky totiž podle ní přináší den plný karambolů a nehod.

„Lidé si ten den budou špatně rozumět, z čehož vyplynou zbytečné spory a sváry. Nebude to dobrý den, dvaadvacítka je symbol střetu až třesku. Lidé by se spíš měli uchýlit do samoty a meditovat,“ uvedla. Podle ní nemůže manželství, uzavřené 11. listopadu letošního roku, dopadnout jinak než špatně.

„Jsou to čísla, kde chybí byť jen kousíček štěstí. Snad jedinou výjimkou by byl sňatek duchovních, ale ten asi není moc pravděpodobný,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejslavnější hudební svatby a rozvody

Britský měsíčník Q vyhlásil ve svém květnovém čísle deset nejslavnějších hudebních svateb posledních let. Redaktor Ben Mitchell sestavil žebříček, v němž bral...

Výběr článků

Načítám