Hlavní obsah

Psychiku žen ovlivňuje i kvalitní stravování

Právo, jpl

Snaha jíst zdravě se zejména v západní kultuře těší vzrůstajícímu zájmu veřejnosti. Svědčí o tom nejrůznější specializované prodejny a zásilkové obchody, četné kuchařky, televizní pořady, oblíbené internetové stránky nebo zájem o pomoc profesionálních výživových poradců či spíše poradkyň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lina Begdacheová z Univerzity státu New York v Binghamtonu už před časem potvrdila, že kvalitní strava zlepšuje naše duševní zdraví. Teď šla ve svém výzkumu ještě dál a ověřovala, jak přesně působí u mužů a žen stravovací návyky na jejich náladu.

Aby zjistila, jak souvisí strava s duševním zdravím, požádala během tří let prostřednictvím sociálních sítí více než 1200 zdravých dobrovolníků starších 30 let o vyplnění anonymního dotazníku.

Nejčastější příčiny náhlého nárůstu hmotnosti

Zdraví

Begdacheovou zajímalo, nejen co jedí, ale i jak často snídají, zda denně nejméně 20 minut cvičí, zda užívají multivitaminy nebo výrobky z rybího tuku, jestli navštěvují restaurace rychlého občerstvení a zda pijí kofeinové nápoje.

Ženy reagují na jídlo citlivěji

Dotazník vyplnili jak Američané, tak zájemci z Evropy, Blízkého východu a severní Afriky. Získané údaje podrobila složitému statistickému rozboru a uveřejnila je v časopise Journal of Personalized Medicine.

Ukázalo se, že pokud se nestravují zdravě, trpí úzkostmi a tísní více ženy než muži. Příslušnice něžného pohlaví tak na nezdravou výživu reagují po psychické stránce vnímavěji.

Restaurace zdražily, obědvá se v práci

Ekonomika

„Stravování v zařízeních rychlého občerstvení, vynechávání snídaně, požívání kofeinových nápojů a potravin s vysokým obsahem cukru souvisí u zralých žen s duševním stresem,“ potvrzuje Begdacheová. „Naopak konzumace ovoce a listové zeleniny přispívá k mentální pohodě.“

A ještě jedno zajímavé zjištění studie přinesla. Cvičení může u žen omezovat dopady nezdravého způsobu života na jejich duševní rozpoložení jen tehdy, pokud je časté a pravidelné.

A dobrá zpráva pro muže. U nich naopak postačuje, když si zacvičí jen občas. Nicméně jak u dospělých žen, tak i mužů je pro zlepšení duševního stavu a udržení psychické pohody nezbytná úprava jídelníčku současně se cvičením.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám