Hlavní obsah

Odborníci radí na žízeň čistou vodu nebo džusy ředěné vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V horkých letních dnech je podle odborníků na zdravou výživu nejlepší na žízeň čistá voda nebo ovocná šťáva ředěná vodou. Nápoje by měly být neslazené nebo jen lehce slazené a neměly by být ledové. Člověk by měl vypít za den dva litry tekutin, v horku tři až čtyři. Češi podle průzkumu vypijí denně v průměru jen tři čtvrtě litru tekutin. Hitem posledních let jsou ledové čaje.

Foto: Profimedia.cz

Džusy poskytnou tělu potřebné minerální látky a vitamíny. Naředěné navíc zajistí hydrataci organismu.

Článek

"Zvláště v letních měsících je potřeba zaměřit se na pitný režim a skutečně cíleně ho dodržovat," řekla nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice Lucie Růžičková.

Člověk by podle ní měl pít, i když nemá pocit žízně. V horku je dehydratace často nepozorovaná, a pokud je dlouhodobá, může mít vážné zdravotní následky.

Zdravé tělo obsahuje asi 60 procent vody. Tělo ztrácí vodu vylučováním a dýcháním, ztráty stoupají pocením.

V horkém a vlhkém počasí může být výdej vody mnohonásobně vyšší. Člověk, který nepřijímá dostatek tekutin, je unavený a podává horší výkon. Je ohrožen tvorbou ledvinových kaménků. Při pětiprocentní ztrátě tekutin trpí závratěmi, nevolností a křečemi. Při větších ztrátách nastává úpal provázený horečkami a bolestí hlavy.

Džusy zajistí i přísun vitamínů

"Čistá voda nebo ovocné džusy ředěné vodou v poměru jedna ku jedné nebo jedna ku dvěma ve prospěch vody jsou nejlepší. V tomto ředění přinášejí džusy navíc i nezbytný obsah minerálních látek a vitaminů, přitom jejich energetická hodnota odpovídá zásadám zdravé výživy," shrnula.

Sklenice stoprocentního džusu z pomerančů, grapefruitu nebo černého rybízu pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Stoprocentní džusy obsahují čistou ovocnou šťávu bez přídavku cukru, vody, barviv a konzervačních látek. Trvanlivost jim zajišťují speciální kartonové obaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám