Hlavní obsah
Novoroční čočková polévka Foto: Biolist, Biozebra

Novoroční čočková polévka

Jedna z oblíbených tradic tvrdí, dopřejete-li si na Nový rok k pokrmu čočku, budou se vás po celý následující rok držet peníze. Ať už věříte, či nevěříte pověrám, výtečnou čočkovou polévkou k obědu rozhodně nic nezkazíte, zvlášť když ji uvaříte z kvalitních bio surovin.

Novoroční čočková polévka Foto: Biolist, Biozebra
Novoroční čočková polévka

Novoroční čočková polévka

INGREDIENCE
  • 300 g čočky
  • 2 brambory
  • 1 bio mrkev
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru nebo vody
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušené majoránky
  • petržel
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Čočku necháme několik hodin, ideálně přes noc, namočenou ve vodě, aby nabobtnala. Pokud nemáme čas, zvolíme již předvařenou čočku.
  • V hrnci zpěníme na másle oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a mícháme do světle zlaté barvy.
  • Přidáme oloupanou, nakrájenou mrkev, brambory, zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme propláchnutou čočku, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a vaříme zhruba čtvrt hodiny.
  • Když jsou brambory, mrkev i čočka uvařené, prolisujeme do polévky česnek a vaříme ještě dalších 5 minut.
  • Dochutíme sušenou majoránkou a podáváme posypané nasekanou petrželkou.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků