Hlavní obsah

Novoroční čočková polévka

Jedna z oblíbených tradic tvrdí, dopřejete-li si na Nový rok k pokrmu čočku, budou se vás po celý následující rok držet peníze. Ať už věříte, či nevěříte pověrám, výtečnou čočkovou polévkou k obědu rozhodně nic nezkazíte, zvlášť když ji uvaříte z kvalitních bio surovin.

Foto: Biolist, Biozebra

Novoroční čočková polévka

Článek

Novoroční čočková polévka

INGREDIENCE

  • 300 g čočky
  • 2 brambory
  • 1 bio mrkev
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru nebo vody
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušené majoránky
  • petržel
  • sůl, pepř

POSTUP:

  1. Čočku necháme několik hodin, ideálně přes noc, namočenou ve vodě, aby nabobtnala. Pokud nemáme čas, zvolíme již předvařenou čočku.
  2. V hrnci zpěníme na másle oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a mícháme do světle zlaté barvy.
  3. Přidáme oloupanou, nakrájenou mrkev, brambory, zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme propláchnutou čočku, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a vaříme zhruba čtvrt hodiny.
  4. Když jsou brambory, mrkev i čočka uvařené, prolisujeme do polévky česnek a vaříme ještě dalších 5 minut.
  5. Dochutíme sušenou majoránkou a podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Čočka na Nový rok k obědu jako záruka dostatku peněz v následujícím roce

Recepty

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty na lahodné pokrmy z luštěnin

Hrách, čočka, fazole. Tato trojice nás napadne jako první. Víte ale, že mezi luštěniny patří také podzemnice olejná čili burské oříšky, cizrna anebo lupina?...

Výběr článků

Načítám