Hlavní obsah

Nejčastější chyby při hubnutí, když je vám kolem dvacítky

Ať je ženám dvacet nebo padesát, většinou touží po štíhlé postavě. Cesta za ní však může být více či méně trnitá. Připravili jsme si pro vás dvojdílný seriál, kde srovnáme pozitiva a překážky hubnutí žen ve věku 20-30 let s hubnutím dam čtyřiceti až padesátiletých.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí mohou zkomplikovat jídla z fast foodů i polotovary.

Článek

V prvním dílu se budeme věnovat dvacítkám. Snad nikdo nepochybuje o tom, že hubnutí v tomto věku je většinou rychlejší a pokud je motivace silná, tak i snadnější. Většina mladých lidí má normální váhu, případně lehkou nadváhu, obézních už je méně. A pokud se rozhodnou zhubnout, výhodou je dobrý zdravotní stav, fyzická zdatnost a větší flexibilita.

„Nevhodné návyky se odstraňují u mladších lidí snáze. Učí se rychleji modernímu zdravému stravování, mají chuť experimentovat, zkoušet nové recepty a poznávat nové chutě. Vytváří si vlastní životní styl,“ mluví o zkušenostech brněnského Institutu kompliment výživová poradkyně Gabriela Knosová.

Mezi další výhody patří vyšší psychická i fyzická aktivita a třeba i to, že mladí za sebou většinou nemají sérii jo-jo efektů po neúspěšných dietách. „Tělo si každou příliš přísnou dietu pamatuje, naučí se šetřit energií a v budoucnu se ztrátě tukových zásob více brání. Obecně hubnou nejlépe lidé, kteří dříve nepodlehli nesmyslně striktní dietě,“ upozorňuje Knosová.

Na druhou stranu mají mladí větší tendenci podléhat módním stravovacím směrům a trendům. Nebezpečné jsou například jednostranné diety, mimo jiné grepová, rýžová, vajíčková, jablková, případně hladovka. Dalším kapitolou jsou jídla z rychlého občerstvení a polotovary, po kterých dvacetiletí nezřídka sahají.

„Doba je uspěchaná a zejména mladí lidé si zvykají nakupovat polotovary. Bohužel je však jejich kvalita většinou nízká a nemáte kontrolu nad tím, co vlastně jíte,“ říká nutriční terapeutka a dodává příběh klientky, které se právě kvůli konzumaci předpřipravených jídel nedařilo zhubnout. Přestože nejedla na první pohled nic „hříšného“, kila nechtěla jít dolů. Začala si proto podle doporučení a receptů od odborníků připravovat jednoduchá a rychlá jídla, například osmahnutá kuřecí prsa s mraženou nebo čerstvou zeleninou, a ručička váhy se dala do pohybu.

Hubnutí také komplikuje aktivní sociální život spojený s konzumací alkoholu. Podle odbornice to nemusí být až takový problém při udržování váhy, avšak pokud hubneme, je potřeba se alkoholu vzdát buď úplně, nebo si občas dopřát střik z bílého suchého vína. „Mladí lidé to neradi slyší, vždyť posezení s přáteli je příjemnější se sklenicí piva než minerálky. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že například jedno dvanáctistupňové pivo obsahuje téměř tisíc kilojoulů, což je skoro pětina doporučeného denního příjmu energie při redukční dietě.“ Takovouto porci energie bychom spalovali téměř hodinou jízdy na kole.

To, že i příležitostná sklenička vína může znemožnit hubnutí, si zažila i jednadvacetiletá Petra. S pomocí terapeutek se naučila zvládat společenské situace a asertivně odmítnout alkohol. Díky tomu se jí podařilo tempo redukce váhy dostat na stabilní úbytek téměř jednoho kilogramu za týden. Zhubla o 8,5 kg na 76,5 kg, přes pas zeštíhlela o deset centimetrů.

Hormony mají na váhu velmi silný vliv

Mladým dívkám a ženám může hubnutí komplikovat také hormonální nerovnováha, nepravidelná menstruace nebo syndrom polycystických ovárií. „Občas se setkáváme s mladými ženami, které mají pevnější postavu, mohutnější svaly a tuk se jim ukládá v partiích typických pro nadváhu u mužů. Pokud je u těchto žen pokles hmotnosti problematický a pomalý, doporučujeme vyšetření zdravotního stavu,“ radí Gabriela Knosová. Příčinou problému totiž může být nízká hladina progesteronu nebo zvýšená hladina androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů.

U mladých žen, které hubnou velmi pomalu nebo se redukce váhy nechce ani rozběhnout, se také poměrně často potvrdí diagnóza tzv. syndrom polycystických ovárií. Z tohoto zdravotního problému je možné „vyrůst“, většinou je však potřebná léčba.

Pozor na antikoncepci

„Hormonální chaos“ může způsobit i hormonální antikoncepce. Po jejím nasazení se může začít v tkáních zadržovat voda, což bývá příčinou nárůstu hmotnosti i tělesných objemů. Rovněž může mít nevhodná antikoncepce vliv na kvalitu tkání, například i zapříčinit rozvoj celulitidy.

Navíc můžete pociťovat větší hlad, chuť na sladké, méně energie. Tento stav může trvat první tři až šest týdnů po nasazení antikoncepce, a potom se buď upraví, nebo je potřebné najít jinou, individuálně vyhovující antikoncepci. „Ve studiu proto nedoporučujeme začínat redukční program ve stejném čase, kdy žena začala brát antikoncepci nebo změnila její druh," dodává terapeutka.

Nicméně nelze tvrdit, že hubnout nelze při užívání antikoncepce. Při dobře zvolené hormonální antikoncepci je možné bez problémů dosáhnout dobrých výsledků v redukci hmotnosti i v nárůstu kvality tkání.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezlepkové děti se musí hlídat celý život

O alergii na lepek se v nadsázce začíná mluvit jako o epidemii. Neexistuje na ni žádný lék, jen přísná celoživotní dieta. Když se zanedbá, děti přestanou růst...

Výlety a dovolená bez lepku

U koho se projeví celiakie, ten se snadno ocitne v domácím vězení. Pro lidi s touto poruchou není jednoduché vyjet si na výlet nebo na dovolenou. Potřebují...

Výběr článků

Načítám