Hlavní obsah

Když otec Twitteru zatouží po řízení města

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo nemůže obvinit Jacka Dorseyho (36), že by si kladl malé cíle. Když mu bylo třicet, stál u zrodu sociální sítě Twitter, která vyvolala revoluci v komunikaci mezi lidmi. Teď se chce stát starostou New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

New York

Článek

Úspěšný byl i se Square, systémem platby z mobilního telefonu, který může využívat každý, kdo vlastní chytrý přístroj. Oba nápady vynikají jednoduchostí: naučí se je využívat skutečně každý.

Twitter má jediné omezení. Text, který můžete dostávat i v podobě SMS, smí mít nanejvýš 40 písmen. Proto se mu také říká esemeskový internet. Square zase zprostředkuje platbu ze všech hlavních typů karet, aniž byste museli platit v bankomatu drahé poplatky bankám a firmám provozujícím úvěrové a platební karty.

Foto: Profimedia.cz

Jack Dorsey

Není divu, že Dorseyho někteří přirovnávají k zesnulému Stevu Jobsovi, zakladateli, výkonnému řediteli a předsedovi představenstva počítačového giganta Apple. S ním má opravdu leccos společného.

Například ho vyhodili z firmy, kterou založil, a po několika letech ho zase povolali zpět (Twitter), a mezitím založil jiný úspěšný podnik (Square). Dorsey se nyní hodlá stejně úspěšně uplatnit i v činnosti, která je pro něj velkou neznámou – v politice.

Jako v autě za bouřky

V Američany velmi oblíbeném celostátním televizním pořadu CBS 60 Minutes oznámil, že se chce přestěhovat do New Yorku a ucházet se o funkci tamějšího starosty. Předtím se vyjádřil, že si už vybral budoucí „práci snů“.

„Na New Yorku miluji napětí, které okamžitě cítím. Je to jako ocitnout se uvězněný v autě za bouřky,“ svěřil se časopisu Business Insider.

Zdá se, že podnikavého Američana povzbudilo, že také současný starosta velkoměsta na východním pobřeží, finančník Michael Bloomberg, je úspěšným podnikatelem v médiích: vlastní mj. televizní zpravodajskou stanici.

Přeskočit z podnikání do vysoké politiky ale nemusí být vždy úplně jednoduché. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila Meg Whitmanová, bývalá výkonná ředitelka internetového obchodu eBay a v současnosti vedoucí manažerka obří společnosti zaměřené na informační technologie Hewlett-Packard, největšího prodejce osobních počítačů na světě.

Když kandidovala na kalifornskou guvernérku, musela sáhnout do vlastní kapsy pro 144 miliónů dolarů (2,9 miliardy Kč). Nakonec ale stejně prohrála.

A Linda McMahonová, která dříve řídila úspěšnou soutěž v americkém zápasu World Wrestling Entertainment Inc., se ve státě Connecticut pokusila dobýt senátorské křeslo hned dvakrát. Ani jednou neuspěla a přišla tak o více než sto miliónů dolarů (2 miliardy Kč).

Foto: Profimedia.cz

Meg Whitmanová

V roce 2001, kdy se chtěl Bloomberg stát prvním mužem města New York, vynaložil na kampaň ze svého 73 miliónů dolarů (1,5 miliardy Kč), pětkrát více než jeho protivník. Nakonec byl rád, když jen velmi těsně ve volbách zvítězil. Odborníci odhadují, že pokud Dorsey hodlá skutečně usednout na křeslo starosty Velkého jablka, jak se největšímu americkému městu přezdívá, musí si připravit přinejmenším miliardu dolarů (20 miliard Kč).

Až dosud se spoluzakladatel Twitteru, který má víc než půl miliardy příznivců, a zakladatel Square nikdy o veřejnou funkci neucházel a nemá kolem sebe spolupracovníky, kteří by měli s praktickou politikou alespoň nějaké zkušenosti.

Achillova pata

Zájem o věci veřejné dal najevo loni během kampaně před prezidentskými volbami ve Francii, když se v Paříži setkal s Nicolasem Sarkozym a Francoisem Hollandem a hovořil s nimi o užitečnosti sociálních sítí v soubojích o hlasy francouzských voličů.

„Debaty naživo nepatří k mým silným stránkám. Považuji se za mlčenlivého a plachého člověka,“ řekl o sobě. Charakterizují ho tedy opačné vlastnosti než by měl mít každý, kdo v USA usiluje o veřejnou funkci.

Zatím nesplnil ani základní požadavek kandidáta na starostu New Yorku – stále bydlí v kalifornském San Francisku.

Je klidně možné, že Dorsey už dnes vidí New York jako systém, který by měla řídit nejnovější technika.

Věří ale, že soudobá technika včetně informační může pomoci vyřešit problémy, které se nahromadily v americké společnosti. „Jsem si jist, že naše společnost může být výkonnější a současně lidštější,“ tvrdí Dorsey.

Stejně jako v technice se na New York dívá jako na systém fungující podle určitých zákonitostí. „Přemýšlet o fungování města mne vysloveně baví,“ říká na lavičce u vodotrysku na Washingtonově náměstí.

„Dívám se třeba na křižovatku na konci Páté avenue, kde se otáčejí taxíky, a obdivuji ten neustálý pohyb.“ Je klidně možné, že Dorsey už dnes vidí New York jako systém, který by měla řídit nejnovější technika.

Proti Dorseymu se v listopadu nepostaví Bloomberg, řídil radnici nepřetržitě od ledna 2002 a počtvrté už podle zákona kandidovat nemůže. Bude čelit dvanácti konkurentům.

Může se však spolehnout na podporu 2,3 miliónu newyorských uživatelů Twitteru a majetek odhadovaný na 1,12 miliardy dolarů (22,4 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám