Hlavní obsah

Jak na novoroční kocovinu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K příchodu nového roku jednoznačně patří bujaré oslavy. Alkoholem se připíjí na zdraví, ale i navozuje příjemná nálada. Nesmí se to s ním ale přehánět, jelikož následky mohou být katastrofální. Kromě trapasů a novoroční kocoviny hrozí i otrava alkoholem, tak opatrně.

Foto: Profimedia.cz

Tolerance alkoholu je velice rozdílná.

Článek

Alkohol se nejdříve dostává do žaludku a následně do tenkého střeva, kde se vstřebává do krve. Krví se alkohol dostane do všech orgánů v těle včetně mozku. Alkohol je odbouráván v játrech, kde se přeměňuje 60–90 % alkoholu. V játrech se mění na toxický acetaldehyd – právě z toho nám bývá špatně, a následně na kyselinu octovou, kterou vyloučíme z těla.

Faktorů, které ovlivňují vstřebávání alkoholu, je mnoho: tělesná hmotnost, stavba těla, pohlaví, objem krve, druhy konzumované potravy, množství vypitého alkoholu. Například u mužů je průměrná rychlost odbourávání alkoholu z těla 0,1–0,2 promile za jednu hodinu. Oproti tomu u žen je to o 15 % méně. Alkohol se kompletně vstřebá do krve za 1 až 2 hodiny. Pouhá 3 % alkoholu se vyloučí plícemi a 1–2 % se vyloučí močovými cestami.

Tolerance alkoholu 

Vždy velmi záleží na koncentraci alkoholu v krvi. U osob závislých na alkoholu často nejsou znát žádné příznaky, zatímco například u mladých dívek může i nízká koncentrace způsobit otravu. Tolerance alkoholu je proto velice rozdílná.

U někoho může být hladina alkoholu v krvi ve výši 3 ‰ skutečně ohrožujícím stavem, na druhou stranu však jsou i lidé, kteří přežili otravu alkoholem v množství osmi promile. V takových případech je nutná intenzivní péče v nemocnici zahrnující hemodialýzu a podání tekutin, které „ředí“ alkohol.

Otrava alkoholem – stupně a příznaky v závislosti na hladině alkoholu v krvi
Stupeň I: rozrušení (1–2 promile) – neklid, potíže s řečí, nadměrné sebevědomí
Stupeň II: omámení (2–2,5 promile) – agresivita, svalová slabost, zúžení zornice, ztráta paměti
Stupeň III: ztráta vědomí (2,5–4 promile) – otupělost, ztráta vnímání, šok, rozšíření zornice
Stupeň IV: ztráta schopnosti dýchat (4 a více promile) – kóma, šok, absence reakce zornic, narušení přirozeného dýchání, podchlazení, smrt

Kocovina jako důsledek nadměrného pití

Za kocovinu mohou toxické látky, které vznikají odbouráváním alkoholu v játrech. A pak také dehydratace organismu, jelikož alkohol působí močopudně. Dehydratace, nedostatek minerálů a vitaminů v těle nám pak způsobují bolest hlavy, žaludeční nevolnost, typické sucho v ústech, žízeň a další různé příznaky kocoviny.

Jak tedy zvládnout bujaré popíjení, abychom následně nelitovali?

  • Není dobré pít alkohol takzvaně nalačno. Mnohem rychleji se pak totiž dostane do krve. Doporučuje se sytější a ideálně i mastnější jídlo. Pozor na sushi či lehké rybí pokrmy – ty vám moc nepomůžou, ale spíše uškodí.
  • Snažte se alkohol příliš nekombinovat – kupodivu zde platí, že kvalitní „tvrdý“ alkohol, tedy čisté destiláty, nezpůsobuje takovou kocovinu jako pivo či víno.
  • Opatrně na alkohol s bublinkami – právě bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve.
  • Je dobré prokládat popíjení také nealkoholickými nápoji – nejlépe minerálkou (Magnesia, Vincentka), které organismus hydratují a zároveň dodají tolik potřebné minerály.
  • Pomoci může i přípravek Alcovit s přírodním minerálem clinoptilolitem, který na sebe váže částice alkoholu, tím stahuje alkohol z krve a pak jej přirozenou cestou vyloučí z krve. Stačí si tedy hned po oslavě, a tedy před spaním, dát rozpuštěný minerál ve vodě, a ráno bude zajisté veselejší. Přípravek s minerálem clinoptilolitu lze užít ještě před začátkem pití. Minerál tak na sebe naváže alkohol rovnou, ještě než se dostane do krve a pak je o dost těžší se opít.
  • Po večírku si dopřejte delší spánek.
  • Následující ráno pomůže zcela jistě česnečka či vydatnější snídaně a hlavně popíjení čisté vody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám