Hlavní obsah

Více než desetina žen přiznává pití alkoholu v těhotenství

Novinky, ema

Dvanáct procent nastávajících matek přiznalo, že nárazově požívá alkohol. Ten by se ale podle mnoha lékařů měl v době těhotenství, nebo i před ním, nejlépe úplně vynechat. Množství žen, které ho i přes možná zdravotní rizika užívají, je alarmující.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol v těhotenství může uškodit. Především pokud jej žena užívá v hojné míře.

Článek

Některé ženy, které jsou zvyklé na pravidelné popíjení a občas si dají skleničku vína nebo klidně i víc, nevidí zřejmě důvod, proč by se svého zvyku měly vzdát zrovna v těhotenství. 16 procent z nich se v době očekávání potomka přiznalo k lehkému popíjení během prvních tří měsíců a 10 % s alkoholem pokračovalo i v trimestru druhém. Dokonce až 50 % žen přiznalo, že se během těhotenství alkoholu nevyhnou.

Norská studie, kterou zveřejnil Daily Mail, uvádí, že až 12 % žen pravidelně užívá alkohol během prvního trimestru. Dalších 0,5 % se pak přiznalo k jeho pití i v pokročilejším stadiu těhotenství.

Alkohol vede k negativním emocím

Jenže tým výzkumníků z Norského Institutu pro veřejné zdraví zjistil, že konzumace alkoholu během těhotenství je spojena s velmi negativními emocemi, jako jsou úzkosti a deprese a další. Žena v takovém případě trpí tzv. „negativní afektivitou“, kdy mívá nejen na sebe, ale i na své okolí velmi negativní pohled, trápí se a je ve stresu. Což může mít samozřejmě vliv i na právě se vyvíjející plod.

Lékaři to vidí jasně. Doktor Stene-Larson, který studii vedl, říká: „Naše studie poukazuje na to, že užívání alkoholu v těhotenství vede k negativním emocím, depresím a úzkostem. A to platí i při jeho minimálním užívání.”

Autoři výzkumu vyjádřili přesvědčení, že pokud žena užívá během těhotenství alkohol, mohou jí kromě negativní afektivity hrozit i daleko závažnější problémy. Například nebezpečí předčasného porodu, nízké porodní hmotnosti, fatální alkoholový syndrom novorozence a v nejhorším případě i smrt vyvíjejícího se plodu.

Tyto velmi závažné argumenty mluví za vše. Odborníci proto doporučují, aby se ženy, které se snaží otěhotnět, nebo už těhotné jsou, alkoholu vyhýbaly velkým obloukem. „Další studii, kterou bude v budoucnu potřeba provést je, proč ženy v těhotenství pijí i přesto, že znají všechna rizika,“ uzavírá Larson.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám