Hlavní obsah

Benefiční den na Velkém Rybníku tentokrát pomůže Veronice a Ondrovi

Letošní ročník benefičního dne na Velkém Rybníku na Karlovarsku pokračuje v pomoci postiženým dětem a jejich rodičům, kteří musejí vynakládat nemalé prostředky na léčbu, rehabilitace a pomůcky. Letos pomoc poputuje tříleté Veronice Synkové ze Stružné a devítiletému Ondrovi Minaříkovi z Chodova.

Foto: Sdružení obyvatel a uživatelů Velkého Rybníka a Ruprechtova

Benefiční den na Velkém Rybníku 2020

Článek

Verunka se narodila se srdeční vadou, prasklou cystou v hlavě a tzv. stigmatizací obličeje (široký kořen nosu, nízko posazené uši a v očích syndrom zapadajícího slunce). Příčinou toho všeho je ztráta části chromozomu 1, proto bojuje i s vývojovým zpožděním a mentální retardací.

Díky Vojtově metodě a opakovaným rehabilitacím Verunka dělá neustále pokroky v hybnosti. Velmi jí pomáhá i canisterapie a hipoterapie.

Ondrášek se narodil jako zdravé miminko. V půl roce onemocněl herpetickou meningo-encefalitidou (zánětem mozku). Následkem této smrtelné nemoci trpí psychomotorickou retardací, sekundární epilepsií, dětským autismem a svalovou hypotonií.

Foto: archív charity

Benefiční den

Ondrášek dosud nemluví, jen vokalizuje, je plně na plenkách a trpí poruchou spánku. Bez opory je schopen ujít pouze pár desítek metrů a životem ho provází trvalý neklid. Ondráškovi je devět let, ale mentálně je na úrovni ročního dítěte.

Od začátku intenzivně rehabilitoval a jeho stav se výrazně zlepšil. Mezi nejlepší výsledky dosavadní rehabilitace patří to, že se naučil chodit a vrátil se mu polykací reflex. Nejhorší je, že nedokáže porozumět svým pocitům, neumí s nimi pracovat. Proto se strašně trápí, ubližuje sám sobě.

Rodiče podali dceři první pomoc při zástavě srdce, přesto u ní došlo k poškození mozku

Děti

I když se zdraví Verunce ani Ondrovi již plně nevrátí, je snahou benefice na Velkém Rybníku udělat maximum, aby se jejich kvalita života zlepšovala, aby je svět kolem nich zaujal a bavil.

Oba potřebují kvalitní intenzivní neurorehabilitace a léčbu na specializované klinice, která stojí velké peníze a na kterou pojišťovna nepřispívá. A na to bude i letošní pomoc Verunce a Ondráškovi zaměřena.

Benefiční den na Velkém Rybníku

Benefice proběhne 4. září 2021. Hlavním hostem bude skupina Lunetic. Dalšími účinkujícími pak budou revivaly skupin AC/DC, Tří sester, Kabátů a Kroků Michala Davida.

Součástí bude opět i spousta doprovodných programů jako například vyhlídkový let vrtulníkem, lanová dráha nad rybníkem a nově pilotáž vznášedla.

Pomoci Ondrovi můžete i na transparentní účet 2900839433/2010.

Více informací naleznete na stránkách obce https://www.velkyrybnik-hroznetin.cz/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám