Hlavní obsah

V komunitní kuchyni u Prahy se vaří z darovaných nebo prošlých potravin. Zapojil se i herec Lukáš Hejlík

Novinky, Kristýna Léblová, maj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha, Zdiby

Podle statistiky se více než třetina jídla z celosvětové produkce znehodnotí a vyhodí. Proto ve Zdibech u Prahy vznikla první komunitní kuchyně, která vaří ze zásob Potravinové banky. Má pomoci zájemcům naučit se vařit zdravě a chutně ze základních surovin a zeleniny. První menu si vzal pod taktovku známý herec a gurmán Lukáš Hejlík.

U Prahy vznikla komunitní kuchyně vařící z darovaných nebo prošlých potravinVideo: Novinky

 
Článek

„Otevřeli jsme komunitní kuchyni, která bude sloužit k výuce klientů, jak vařit zdravě, dobře a chutně. Tato kuchyně je úplně první v Česku. Naším cílem je naučit klienty, kteří jsou chudí, vařit zdravě a dobře a využívat všechny potraviny, které jim v bance nabízíme každý den,“ vysvětlila smysl projektu předsedkyně Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová s tím, že Potravinová banka nedisponuje pouze prošlými potravinami, jako jsou těstoviny nebo rýže, které i po expiraci mají pořád stejné hodnoty, jaké mají mít, ale denně i čerstvou zeleninou a mléčnými výrobky.

Služby zdibské potravinové banky využívá dle Doušové kolem 22 000 klientů, například senioři, matky samoživitelky, lidé bez domova a podobně. Potraviny se tam denně svážejí ze supermarketů, jde například o neprodejné věci, třeba kvůli špatnému označení obalu, nevzhlednosti zboží či blížícímu se konečnému datu spotřeby a podobně.

Podle Doušové si klienti potravinové banky často berou hlavně základní potraviny, mouku, cukr, těstoviny, rýži, a naopak zeleninu pomíjejí, důvodem bývá i to, že nevědí, jak z ní vařit. To mají napravit právě kurzy vaření, které se budou konat několikrát měsíčně a kde se lidé také naučí, jak potravinami neplýtvat a naopak je všechny řádně využít.

Hejlík jako šéfkuchař

Uvařit chutně, zdravě a ještě esteticky zajímavě je výzva právě i pro Gastrokroužek Lukáše Hejlíka, který se zhostil přípravy prvního oběda v komunitní kuchyni, jež se nachází ve Zdibech u Prahy.

Foto: Novinky

Do projektu se zapojil i herec Lukáš Hejlík.

„Je to pro nás výzva udělat pěkné menu, které bude stát na normálnosti, šetrnosti, základních surovinách. Zároveň doufám, že to bude mít i nějaký přesah,“ těší se Hejlík, který také doufá, že se na stránce Daruj.cz podaří vybrat i peníze na auto, které Potravinová banka potřebuje, aby mohla rozvážet a přivážet suroviny.

Plýtvání potravinami se stává celosvětovým tématem. „Více než třetina jídla, které se celosvětově vyprodukuje, se zároveň znehodnotí a vyhodí. Kdybychom to sečetli, tak bychom tímto jídlem dokázali nasytit tři miliardy lidí,“ shrnula Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. Dodává také, že v Evropě se na jednoho člověka vyplýtvá zhruba 96 až 115 kilogramů jídla za rok.

Foto: Novinky

Ze základních surovin se dají uvařit chutná, zdravá jídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám