Hlavní obsah

Aby podpatky neničily nožní klenbu aneb Jak mít krásné a zdravé nohy

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pro krásu se musí trpět, říká si nejedna žena, když obouvá boty na podpatku. Všechny toužíme po dokonalých nohou, vysoké podpatky je opticky prodlouží, navíc jsou sexy. Jenže nošení podobných bot často bolí, navíc ničí nohy. Také se může stát, že se nám kvůli nim pomalu ale jistě začne bortit klenba.

Nošení vysokých podpatků způsobuje propad klenby. Známe řešení, jak mít krásné a zdravé nohy Video: Novinky

 
Článek

Téměř nikdo v republice nemá nohy v pořádku, ač si myslí, že ano. Jenže dokud nás nic nebolí, nic s tím neděláme. Při dnešní uspěchané době, ale i sedavém zaměstnání je dobré si jen tak cvičně dojít k podologovi, který naše neduhy buď pomůže vyřešit, nebo poradí vhodnou prevenci.

Podologie

Podologie je věda, která se zabývá nohama. Díky speciálnímu přístroji (podoskopu) stačí jeden rovný postoj a analýza vašich nohou je hotová.

„Lidé o této oblasti vědí málo, většinou chodí, až když je pozdě. Většinou přicházejí na doporučení ortopeda nebo pedikérky - s bolestmi přednoží, zarůstajícími nehty, vbočenými palci nebo s bolestmi pat,“ vyjmenovává nejčastější potíže pacientů fyzioterapeutka a podoložka Veronika Kubů z pražské kliniky rodinného zdraví Esthesia s tím, že velké procento klientů tvoří ženy.

Foto: Novinky

Propadlá klenba trápí hlavně ženy kvůli nošení vysokých podpatků.

„Ženy nosí často podpatky. Když je ale podpatek vyšší než 4 cm, propadá příčná klenba, vznikají haluxy neboli vbočené palce, mohou také vzniknout kladívkové prsty,“ míní Kubů s tím, že podpatky samy o sobě nejsou indikátory, ale jeden z hlavních faktorů.

Klenba vs. postavení pánve

Aby nožní klenba byla v pořádku, musí mít čtyři opěrné body. Má za úkol tlumit nárazy, působí jako pružník vůči páteři. Pokud to tak není, vznikají potíže.

„Člověk pak může mít problémy nejen s páteří, ale i s kolenními klouby. Tím, že se klenutí propadne, začne být vyvíjen tlak na mezikostní prostory, kde může docházet k útlaku nervů, zhorší se prokrvení, tudíž vznikají bolesti. Nebo také kosmetické vady, jako je zarůstající nehet,“ vyjmenovává podoložka.

Rehabilitace a vložky

Řešení potíží je vcelku jednoduché. Zmíněný přístroj podoskop naskenuje podrobně nohu, odborník podle toho následně určí, jestli jsou nutné vložky do bot, a jaké. Seznámí pacienta s jejich nošením, a hlavně mu ukáže potřebné cviky. Pomocí nich se pak aktivně bude noha sama hojit.

„Propadlá klenba ale není jediná potíž, záleží i na postavení trupu a pánve. Proto nelze plochou nohu nebo propadlou klenbu léčit vždy jen vložkami do bot, mnohdy je nutná i rehabilitace,“ řekla Novinkám Kubů.

Vbočený palec

Vbočený palec neboli hallux valgus má dnes řada lidí.

Foto: Novinky

Vbočené palce se dají vyřešit silikonovým rovnátkem.

„Klientky přicházejí s bolestí vnitřní strany palce, klouby jsou oteklé a zduřelé. Kloub se může manuálně procvičovat, rozhýbávat, používají se i korektory. Těch je mnoho druhů. Většinou s nimi můžete normálně fungovat,“ dodává podoložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám